Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. januar 2010 kl 21.25 Klimaoffera

Der isen smelter raskest

SVT’s programleder Samuel Idivuoma.  (Foto: Samuel Idivuoma)
SVT’s programleder Samuel Idivuoma. (Foto: Samuel Idivuoma)
"Klimaets ofre" forteller om livet rundt et smeltende Arktis. I seks episoder møter vi dem som først ofres på en stadig varmere klode.

Dokumentarserien viser klimatrusselens konkrete resultater hos inuittene på Grønland og i Alaska, hos indianerne i Kanada og hos nenetserne i Russland. Dette er folkegrupper som kjemper hardt for å beholde sitt livsgrunnlag og sin egen kultur.

-Vi har tatt vekk "khaki"-perspektivet og kommer ikke på besøk som eks-imperialister, men snakker med befolkningene som et urfolk til et annet, sier programleder Samuel Idivuoma.

På tynn, tynn is
I den første episoden drar programleder Samuel Idivuoma til Nord-Grønland, til byen Qullorsuaq, der isen smelter fortest. Det lille stedet er en av de nordligste boplassene i verden, og her skal han bo sammen med jegerfamilien Qaarngaaq. Foreløpig er det levelig der, men de siste årene har tilværelsen endret seg dramatisk for stedets beboere.

TV-teamet fulgte med på en dramatisk seljakt på den alt for tynne isen. Ettersom folk her er helt avhengige av den maten de kan fange, kan det nye klimaet bety matmangel. Qullorsuaq ligger helt inntil den gigantiske grønlandsisen som nå smelter i rekordfart og truer alle stedene langs kysten.

SVT/ Nordvisjonsutveksling
Svensk dokumenartserie, 2009.
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900