Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. juni 2000 kl 21.00 Stol på ministeren

Stol på ministeren (t)


NRK2 onsdag 7. juni kl. 21.00
Stol på ministeren

Burlesk komedie

Det er våren 1945, og anarkiet råder på Nordkalotten. Til den lille samiske landsbyen Sagojokk kommer Seppo Ravmark, en rømt fengselsfugl som har en tysk stridsvogn i hælene. I landsbyen blir han tatt for å være minister fra hovedstaden, en rolle han tar på seg med stor entusiasme.

Innbyggerne i Sagojokk, som ligger der grensene mellom Finland, Sverige og Norge møtes, tror at \"ministeren\" er utsendt for å forestå gjenoppbygging og utvikling av de herjede nordområdene. Og Seppo Ravmark ligger ikke på latsiden. Han lover både bilvei og krigsskadeerstatninger, og gjennomfører en storstilt jordreform til landsbybeboernes store begeistring.

I Sagojokk er kjøpmannen Antti Neia den ubestridte hersker og tyrann. Med ministerens ankomst ser han sin lederstilling truet, og motarbeider Seppo på ymse, sinnrike vis. Også på andre måter møter Seppo hindringer, særlig når han forelsker seg i Neias unge tjenestepike Marit.

Utrolig nok vender alt seg til det beste: kjeltringen Seppo blir Sagojokks redningsmann, kjærligheten overvinner all motstand, og de onde får sin velfortjente straff.

Samproduksjon
Regissør Paul-Anders Simma har laget en frodig folkekomedie basert på en samisk vandrehistorie og med mye samisk selvironi. Simma er selv av flyttsameslekt, med hjemstavn både i Norge, Sverige og Finland.

De samme tre landene har gått sammen om å lage denne filmen. Produsent er svenske Bert Sundgren fra MovieMakers, mens coprodusenter er Axel Helgeland fra Northern Lights i Oslo og finske Claes Olsson fra Kinotuotanto Oy. Foto er ved den svenske veteranen Hans Welin. Historiens skurkerolle (Antti Neia) tolkes av vår egen Bjørn Sundqvist, mens hovedrollen som den tvilsomme ministeren spilles av finsk-svenske Erik Kiviniemi. Ellers møter vi samiske skuespillere som Margarete Oskal og Mikkel Gaup. Musikken sørger den finsk- svenske gruppa \"Hedningarna\" for. Filmen er for det meste innspilt i Indre Troms.

NRK2 onsdag kl. 21.00

Bilder

1 Bjørn Sundquist har rollen som kjøpmannen Antti Neia.

2. Erik Kiviniemi spiller ministeren Seppo Ravmark. (Begge foto: Utlånt av Norsk FilmDistribusjon)


Finsk-svensk-norsk komedie fra 1996
Regi: Paul-Anders Simma
I rollene: Erik Kiviniemi, Sara Margarete Oskal, Bjørn Sundquist, Nils R. Utsi, Anita Suikkari, Mikkel Gaup
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36