Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. august 1999 kl 19.30 En kurv for eksperter

En kurv for eksperter (t)


NRK2 mandag 9. august kl 19.30
En kurv for eksperter

Fransk kurvflettingskunst

Franske Emilien, kjent fra tidligere kurvflettingsprogram, er på besøk i Danmark for å lære bort kunsten å flette en kjempekurv. I dette danske dokumentarprogrammet får vi se kunsthåndverkeren i arbeid.
For et par år siden var den danske reporteren Søren Ryge Petersen i Frankrike og lagde et tv-program om noen franske kurvmakere. Hovedpersonen var Emilien som den gang lagde mange forskjellige kurvtyper. Men han lagde ikke kjempekurven \"The Van\". Den er faktisk det vanskeligste man kan gi seg i kast med innenfor denne genren - og han turte ikke.
Men etter å ha øvd seg i et helt år kom han i mai i fjor til Danmark hvor han besøkte Eva Seidenfaden på Vissinggård og flettet sin kjempekurv. Emilien deler generøst sin kunnskap med oss. Så foruten å få en innføring i en gammel håndverkstradisjon, får vi også en porsjon kulturkunnskap.
Dette er en meget spesiell kurv. Den ble brukt under treskingen når man skiller kornet fra halmen. I dag har maskinene overtatt. Men Emilien kan fortsatt lage kurven - som den eneste i verden.
NRK2 mandag kl 19.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Franske Emilien viser oss kunsten å lage kjempekurven \"The Van\". (Foto: DR)

Dokumentar - innkjøp
Originaltittel: Den store kurv
Produsert av Danmarks Radio /TV (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41