Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. april 1999 kl 21.15 Til debatt

Til debatt

NRK1 onsdag 28. april kl 21.15

Til debatt

Veiskille for norsk oljenæring?

Statoil er inne i sin største krise noensinne, med milliardoverskridelser og avskjedigelse av styret. Anne Enger Lahnstein, Per Kristian Foss og Jens Stoltenberg diskuterer i Til debatt: Er det ingen vei tilbake for økt privatisering av norsk oljeindustri?
Milliardoverskridelser og oppsigelsen av Statoils styre har aktualisert debatten om omstrukturering av eierskap i oljenæringen. Etter at fungerende olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein ga styret i selskapet sparken sist fredag, mener mange tiden er inne for mer enn en enkeltstående lederutskifting. Høyre går kraftig inn for en delprivatisering av hele det statlige olje-engasjementet, mens Arbeiderpartiet virker åpne for en mer moderat omstrukturering. Bruker Høyre utviklingen i Statoil og sin oljepolitikk som pressmiddel i budsjettforhandlinger med regjeringen? Kunne denne situasjonen i Statoil vært unngått med en annen eierstruktur? Er det slutt på en statlig eid oljeutvinning på norsk sokkel? Det spør programleder Terje Svabø i Til debatt onsdag.

Krise i næringen
Tidligere i vinter var hele den norske oljeindustrien preget av lave oljepriser og svak økonomi. Ifølge mange politikere og analytikere er det nå på tide at norske oljeselskaper slås sammen, både for å utnytte oljeressursene bedre og for å overleve på det internasjonale markedet. Mange mener også at staten bør stille selskapene friere og omorganisere sitt direkte engasjement i oljeutvinningen (SDØE). Er det lettvint å vedta noe så alvorlig som omstrukturering av det statlige oljeengasjementet med krisetider og budsjettoverskridelser som bakgrunn? Hva slags oljeindustri er Norge best tjent med?
I panelet finner vi olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein (Sp), Per Kristian Foss (H), Jens Stoltenberg (Ap) og Kjell Roland, leder for ECON senter for økonomisk analyse.

NRK1 onsdag kl. 21.15

Kontaktpersoner:
Terje Svabø - 23 04 76 28
Cathrine Graff - 23 04 94 91
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Terje Svabø, 23 04 76 28