Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. mars 2005 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Amos Oz

Tre ganger Amos Oz

Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud og Arild Jonsjord har laget seks nye forfatterportretter. I  kveld møter de den israelske Nobelpris-kandidaten Amos Oz. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud og Arild Jonsjord har laget seks nye forfatterportretter. I kveld møter de den israelske Nobelpris-kandidaten Amos Oz. (Foto: Ole Kaland, NRK)
I kveld er det sesongpremiere på portrettserien "Tre reportere søker en forfatter". Første møte er med Nobel-kandidaten Amos Oz. - Jeg er ingen politiker, men en borger i dette omstridte området. Derfor må jeg bry meg, sier den israelske forfatteren.

Seks tirsdager utover våren møter vi fire internasjonale og to norske forfattere i "Tre reportere søker en forfatter". Forfatterne gir tre ulike intervjuer til de tre reporterne, Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud, og senere blir materialet satt sammen til ett portrett. Dermed får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

Først ut er Amos Oz. Reporterne har dessuten truffet den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson, kanadiske Margaret Atwood, tyrkiske Orhan Pamuk og våre egne Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø.

Moren begikk selvmord
Oz er norgesaktuell med essaysamlingen "Hvordan kurere en fanatiker". I fjor fikk han gjennomgående svært gode kritikker for den selvbiografiske familiekrøniken "En fortelling om kjærlighet og mørke", der han åpent beretter om morens tragiske selvmord. Opplevelsen gikk sterkt inn på Oz:

- Jeg hatet henne, hatet faren min, og jeg hatet meg selv. Jeg måtte jo være et monster siden hun valgte å forlate meg på denne måten, forteller han.

For liberal for de konservative
Familiekrøniken var Oz' trettende roman, og det er mange som mener at det bare er et tidsspørsmål før han hedres med Nobelprisen i litteratur. Likevel er han omstridt i hjemlandet, og mange av hans mer konservative landsmenn nekter å lese bøkene hans på grunn av Oz' forholdsvis liberale holdninger i Palestina-spørsmålet.

Hjemme og i Berlin
I dette portrettet inviterer han NRK hjem til seg i småbyen Arad. Han viser også frem strøket han vokste opp og guider rundt i gamlebyen i Jerusalem. NRK er dessuten med på avslutningen av Tyskland-turneen, der Oz lanserte "En fortelling om kjærlighet og mørke" på Det jødiske museet i Berlin.

Egenprodusert portrettserie fra NRK Kultur (2005)
Reportere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),