Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. juni 2001 kl 19.30 Migrapolis

Ingen hindring

Det er bare når han har små uhell, som når han snubler, at han kommer på at han er blind, forteller Henry Bwire. Han er en av fire funksjonshemmede vi møter i denne ukens ”Migrapolis”. De er forresten ikke spesielt begeistret for merkelappen ”funksjonshemmet” – alle mennesker har begrensninger, men kan likevel leve fullverdige liv, mener de.

Henry Bwire er musikklærer, men opptatt av å understreke at ikke alle blinde er musikalske. Han støter ofte på den fordommen, sier han. Henry vil klare seg mest mulig selv, og synes hverdagen i Oslo går greit. Det er først og fremst når han handler i butikker at han må ha litt hjelp. Det verste han vet er at noen forsøker å snakke til ham indirekte via ledsager, men da sier han også klart fra at han både kan høre og snakke. Reporter er Hung Ma Ba.

Døv med klar stemme
Beata Slowikowska og Ronny Patrick Jacobsen har det mest avslappet sammen med hennes familie. Hennes familiemedlemmer er døve slik som paret selv. Hans familie er hørende, men noen av dem har lært seg tegnspråk og er blitt dyktige til å bruke det.

Selv om paret er handikappet i et hørende samfunn, oppfatter de seg mer som en minoritet, forteller Beata. De har sitt eget språk og en egen kultur. Parets store lidenskap er å spille teater, og det at de er døve, hindrer dem ikke i å være skuespillere. Reporter Karyn Bennett-Lund blir med på en forestilling.

armer – ingen hindring
Waarie Hassan mistet begge hendene da han fjernet landminer i de okkuperte områdene i Palestina for 30 år siden. Han skadet også hørselen og synet. I dag bor han med kone og tre barn i Asker, og jobber som ergoterapeut for psykiatriske pasienter i Oslo. Han tror det er positivt for pasientene at han også har begrensinger, og at de får mulighet til å gi ham noe.

Selv om det var tragisk å miste hendene, vil han ikke bytte bort det livet han har hatt de siste 30 årene. Det har gitt ham så mye som han ikke ville opplevd ellers, forteller han til reporter Rajan Chelliah.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Tahsin Candas
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83