Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. mai 2008 kl 19.55 Kvinnen med apene

Kjemper for Borneos orangutanger

Kvinnen med apene: Foreldreløse orangutanger i Borneo får hjelp av den danske ildsjelen Lone Dröscher Nielsen. (Foto: BOS, Danmark)
Kvinnen med apene: Foreldreløse orangutanger i Borneo får hjelp av den danske ildsjelen Lone Dröscher Nielsen. (Foto: BOS, Danmark)
Foreldreløse orangutanger i Borneo får hjelp av den danske ildsjelen Lone Dröscher Nielsen. I kveldens dokumentar følger vi henne i kampen for å redde den truede dyrearten.

På den indonesiske øya Borneo ligger verdens største rehabiliteringssenter for orangutanger. Her er Lone Dröscher Nielsen "mor" for 600 foreldreløse, rødpelsede smårollinger.

Lone og teamet hennes redder ungene og oppfostrer dem med stor kjærlighet. Deretter må de møysommelig lære dem å klare seg på egen hånd i naturen, og finne sikre steder å sette dem ut i skogen igjen. Det siste er spesielt vanskelig.

Den glemte apen
Orangutangen er en av verdens mest truede dyrearter, men synes glemt av de store dyrevernorganisasjonene. Og den indonesiske regjeringen ser en annen vei mens regnskogene på Borneo og Sumatra, som er de eneste stedene der orangutangen kan leve vilt, ryddes i lyntempo for å gi plass til palmeoljeindustrien.

Ifølge FN vil det ikke være noen ville orangutanger igjen om femten år hvis det ikke gjøres noe omgående.

Med sitt enorme engasjement for apene trosser Lone økonomiske problemer, trusler fra lokalbefolkningen, krypskyttere og plassmangel. De personlige omkostningene har også vært store. Etter at hun ble skilt fra sin indonesiske mann, har hun ført en ensom kamp i et fremmed land på den andre siden av kloden.

- Mennesker er uærlige
Dokumentaren "Kvinnen med apene" viser at mennesket er i full gang med å utrydde en art som er intelligent, sjarmerende og nær beslektet med oss selv.

Lone elsker orangutangene, men er ingen fan av sin egen art. - Mennesker er ofte så utrolig overflatiske, sier hun. I stedet foretrekker hun menneskeapenes direkte og ofte veldig rørende måte å uttrykke seg på.

Etter at programmet ble sendt på dansk tv i fjor høst, opplevde Lone Dröscher Nielsen og hennes organisasjon Borneo Orangutan Survival en sympatistrøm fra danske dyrevenner. Antall medlemmer og også organisasjonens omsetning økte med 500 prosent.

Dansk dokumentar (2007)
Fra DR1
Originaltittel: Kvinden med aberne
Ved Anna Katrin Nørgaard
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • BOS - hjælp orangutangen