Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. juli 2009 kl 22.00 Dokusommer: Makten og æren

Gjemt og glemt krigshelt


Seksti år etter sin død vekker Carl Gustav Fleischer fortsatt sterke følelser. For noen er generalen den største helten i moderne norsk krigshistorie, av andre blir han oppfattet som en steil og sta bråkmaker.

Da en ny forsvarssjef skulle utnevnes, ble ikke Fleischer bare forbigått, men også i praksis degradert og sendt i eksil til Canada. I kveld møter vi generalen som gav alt for landet sitt, men som endte sine dager ensom og deprimert i et fremmed land.

Internasjonalt anerkjent
Da Tyskland gikk til krig mot Norge 9. april 1940, var general Fleischer øverstkommanderende i Nord-Norge. Mens regjeringen tilsynelatende ble tatt på senga av det tyske angrepet, hadde Fleischer lenge sett at Norge ikke ville bli spart i en storkrig. Han organiserte motstanden i nord raskt og effektivt, og med støtte fra franske og britiske tropper påførte han nazistene krigens første nederlag, noe som vakte internasjonal anerkjennelse.

Likevel ble han gradvis fratatt viktige oppgaver, og mens han ble hedret med høythengende medaljer av de allierte, fikk han ingen takk fra den norske regjeringen.

Problemet var at Fleischer ikke hadde noen forståelse for det politiske spillet som foregikk, og konflikten mellom ham og regjeringen i London ble stadig større. For Fleischer var det kun én ting som gjaldt: Norske soldater skulle delta aktivt på de alliertes side, også i sabotasjeaksjoner mot Norge. Den norske regjeringen ville holde landet utenfor krigshandlinger for å ikke provosere Tyskland.

Innkjøpt norsk dokumentar (2005)
Manus og regi: Alexander Røsler
Foto og klipp: Håvard Jenssen
Musikk: Halldor Krogh
Produsent: Kjell Eriksen, AS Videomaker
Pressekontakt: Hilde Ljøen