Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. april 2004 kl 21.30 Norrmalmstorg

Da Sverige holdt pusten

Janne Olsson (Torkel Petersson), med parykk og gevær, sammen med Clark Olofsson (Shanti Roney). (Foto: Johan Paulin, SVT)
Janne Olsson (Torkel Petersson), med parykk og gevær, sammen med Clark Olofsson (Shanti Roney). (Foto: Johan Paulin, SVT)
23. august 1973 stormet 31-åringen Janne Olsson inn i et banklokale på Norrmalmstorg i Stockholm. Han tok fire unge ansatte som gisler og forlangte at fengselskameraten Clark Olofsson skulle settes fri. I nesten seks dager fulgte verden gisseldramaet fra minutt til minutt. 30 år senere kan vi gjenoppleve den mest omtalte kriminalsaken i svensk historie på film.

Filmskaperen Håkan Lindhé har arbeidet i ti år med å lage film om Norrmalmstorgdramaet. Han har studert så å si alt materiale som finnes om saken og snakket med flere av de involverte, deriblant tre av gislene og en politimann. Tv-filmen er en dramatisering av begivenhetene, men med mange autentiske klipp fra nyhetssendingene de aktuelle dagene.

Torkel Petersson, kjent fra suksessfilmen "Jalla! Jalla!", har rollen som Janne Olsson, mens Clark Olofsson blir spilt av Shanti Roney ("Tilsammans", "Hotet").

Stockholmssyndromet
I filmen tegnes et bilde av Janne Olsson som en småkriminell som gjerne vil gjøre noe stort. Den allerede den gang kjente forbryteren Clark Olofsson, som ble ført fra fengselet til banken for å overtale Olsson til å overgi seg, fremstilles som politiets hjelper.

I Sverige har Håkan Lindhé blitt kritisert for å tegne et sympatisk bilde av de to. Selv sier han at det er slående hvor mange versjoner det finnes av dramaet. – Å fortelle eksakt hva som er sant er veldig vanskelig. Derfor har jeg forsøkt å lytte så mye som mulig og danne meg et eget bilde, sier han.

I løpet av dagene Norrmalmstorgdramaet varte, oppstod en spesiell nærhet og sympati mellom gisseltakerne og deres ofre der de satt innestengt i et trangt bankhvelv. Politiet ble deres felles fiende, en trussel utenfra. Fenomenet har senere fått betegnelsen Stockholmssyndromet. Også i ettertid har flere av gislene hatt kontakt med de to mennene som holdt dem fanget.

30 år etter
Janne Olsson ble dømt til ti års fengsel etter gisseldramaet. Siden 1980 har han vært en fri mann, og i dag er han familiefar og forretningsmann i Thailand. Et av hans fem barn er politimann.

Clark Olofsson har tilbrakt 30 av sine 56 leveår i fengsel. Han ble dømt til seks og et halvt års fengsel for delaktighet i Norrmalmstorgdramaet og har seinere pådratt seg en rekke andre dommer. I 2000 ble han idømt 14 års fengsel i Danmark for narkotikasmugling.

Gislene, tre kvinner og en mann, var mellom 20 og 30 år da Norrmalmstorgdramaet fant sted. Som erstatning gav banken dem 10.000 kroner hver, overtidsbetaling for døgnene de satt fanget samt to måneders fri. To av dem fortsatte å jobbe i bank, en utdannet seg til psykoterapeut og den siste sluttet umiddelbart i banken. Hun har byttet navn og er den eneste som aldri har uttalt seg om opplevelsen.

Norrmalmstorgdramaet dag for dag
Dag 1: Janne Olsson tar fire banktjenestemenn som gisler og krever at Clark Olofsson skal føres fra fengselet til banken, noe som skjer seinere på ettermiddagen.

Dag 2: Et av gislene snakker med statsminister Olof Palme i tre kvarter og bønnfaller ham om å gjøre som gisseltakerne forlanger – å skaffe dem en bil og fritt leide fra banken. Palme avslår.

Dag 3: Politiet bestemmer seg for å låse og barrikadere bankhvelvet der de seks oppholder seg. De får verken mat eller drikke og må gjøre sitt fornødne i en papirkurv.

Dag 4: Olsson legger renneløkker rundt halsen på gislene og gjør det klart de vil bli kvalt dersom politiet går til aksjon.

Dag 5: Politiet har boret hull i hvelvets vegger i den hensikt å sprøyte inn gass.

Dag 6: Sent på kvelden blir gass sprøytet inn i bankhvelvet og gislene blir frigitt.

Svensk tv-film
Produksjon: Sveriges Television
Manus og regi: Håkan Lindhé
I rollene: Torkel Petersson, Shanti Roney, Melinda Kinnaman, Tuva Novotny, Tova Magnusson-Norling, Johan Widerberg, Niklas Falk og Göran Ragnerstam.
Pressekontakt: Helene Amlie , 23 04 77 51 / 95 10 02 99