Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. september 2000 kl 20.00 Da Capo - da fjernsynet var nytt i Norge

Da Capo - da fjernsynet var nytt i Norge


NRK1 tirsdag 5. september kl 20.00
Da Capo - da fjernsynet var nytt i Norge (3:3)

Kummerlige forhold og få ansatte

Vidar Lønn-Arnesen fortsetter sin nostalgiske reise gjennom fjernsynets barndom i Norge. I kveld møter vi blant andre hallodame, eller kanalvert som er den egentlige tittelen, Ragnhild Sælthun Fjørtoft som forteller om kummerlige forhold i \"hallodamestudio\", og vi får også et glimt bak kulissene. Andre veteraner som dukker opp i løpet av programmet, er tidligere dekorsjef Bjørn Næss, prosjektleder Eva Marie Gransæter og alle barns \"Tante Ragne\", Ragne Tangen.

Da fjernsynet var nytt i Norge hadde hallodamene kultstatus. Vidar Lønn-Arnesen har satt sammen en montasje av hallodamene gjennom 40 år, fra den første som var Mette Lange Nielsen, via Inger Lise Haug, nå Skarstein, til Ragnhild Sælthun Fjørtoft, nestor blant kanalvertene i dag.

I kosekroken
En annen veteran som markerte seg sterkt på 60-tallet, var Ragne Tangen - alle små og store barns \"Tante Ragne\". Hennes barneprogram \"I kosekroken\" var en stor suksess. I et klipp fra \"Da Capo!\" i 1997 får vi et gjensyn med Ragne Tangen og dukkelegendene Pernille og Mr. Nelson.

Det går mange historier om fjernsynsproduksjonen på Marienlyst på 60-tallet. En av dem involverer Ragne Tangen. I et av hennes barneprogrammer var det flere forskjellige dyr til stede i studio. Kameramannen fikk beskjed på øret om å vise nærbilder av ymse firbente, men da produsenten ba om et nærbilde av Ragne Tangen, fikk kameramannen problemer. Kamera veivet rundt i studio uten å finne noe motiv. Produsenten ble lettere irritert og gjentok beskjeden om å zoome inn på Ragne Tangen. Til slutt svarte kameramannen tilbake: \"Jeg finner f....ikke den orangutangen!\"

Flere veteraner
Tidligere dekorsjef Bjørn Næss gjenoppfrisker minner fra gamle dager, da skift av vegger og kulisser foregikk på direkten i studio A og B, studioer som i dag er så små at det er et under at for eksempel Fjernsynsteatret sendte forestillingen \"Den fjerde nattevakt\" fra et av disse studioene.

Eva Marie Gransæter, som i dag er prosjektleder i underholdningsavdelingen, begynte i fjernsynet i 1960 som sekretær i Dagsrevyen. Senere kom hun inn i administrasjonen og betjente blant annet sentralbordet i NRK. I 1960 var det bare 10 linjer inn til fjernsynet. Eva Marie var i mange år Erik Diesens sekretær i underholdningsavdelingen, før hun gikk over til programproduksjon.

NRK1 tirsdag kl 20.00

Bilder
1. Tidligere dekorsjef Bjørn Næss og prosjektleder Eva Marie Gransæter gjenoppfrisker minner fra fjernsynets barndom sammen med Vidar Lønn-Arnesen (Foto: Rune Lønn- Arnesen)

2. Ragne Tangen med Mr. Nelson og Pernille i \"Da Capo!\" i 1997 (Foto: Rune Lønn-Arnesen)

Programleder Vidar Lønn- Arnesen
Prosjektleder Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)