Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. januar 2003 kl 22.30 Migrapolis

I foreldrenes hjemland

Alia Asghar er født og oppvokst på Bjørndal i Oslo. For seks år siden dro hun til Pakistan for å studere medisin (Foto: NRK)
Alia Asghar er født og oppvokst på Bjørndal i Oslo. For seks år siden dro hun til Pakistan for å studere medisin (Foto: NRK)
Migrapolis har hatt mange reportasjer om pakistanere som er kommet til Norge. I kveld går vi motsatt vei og blir kjent med to unge norske pakistanere som av ulike årsaker er dratt til Pakistan.

Hvert år reiser mange norsk-pakistanske jenter og gutter til Pakistan. Noen reiser under tvang, mens andre drar frivillig. Reporter i Migrapolis, Raheela K. Chaudhry bodde nylig et år i Pakistan. Der møtte hun to unge norsk-pakistanere med to ulike historier.

Alia fra Bjørndal
Alia Asghar er født og oppvokst på Bjørndal i Oslo. Hun er 29 år, ugift og bor alene i Pakistan. For seks år siden reiste hun alene til millionbyen Lahore for å studere medisin. Foreldrene og søsken bor i Norge. Alia føler seg veldig norsk, men synes det går greit å bo i Lahore.

Hun tar oss med i hverdagen sin, noe som gir oss muligheten til å se hvordan pakistanske jenter og gutter lever og tenker. Broren kommer også på besøk fra Norge. De ler godt av alle som tror at de er der fordi de må gifte seg. Ingen av dem har hastverk, og tvangsekteskap gjelder bare et fåtall, mener de.

Fryktet gjengkriminalitet
Farrukh Raja er 16 år. Han er født og oppvokst på Tøyen i Oslo. For ca. ett år siden måtte han forlate vennene og reise til Pakistan. Foreldrene var redd for at han skulle bli kriminell. Moren forteller at hun følte hun ikke hadde noen kontroll på ham. Nå må Farrukh gå i skoleuniform, og disiplinen er veldig hard på skolen. Han bor i storbyen Rawalpindi sammen med moren og to søsken.

Selv om Farrukh lengter hjem, forstår han at foreldrene gjorde som de gjorde. Han forteller at livet i Oslo kunne endt med gjengkriminalitet.


Egenprodusert flerkulturelt magasin
Programansvarlig Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83