Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. mai 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Hallingskarvet - folk og fjell

Ut i naturen: Hallingskarvet - folk og f


NRK1 torsdag 6. mai kl 19.35
Ut i naturen: Hallingskarvet - folk og fjell

En kjærlighetserklæring til et fjell

Kveldens \"Ut i naturen\" er et portrett av Hallingskarvet. Vi møter folk som har et nært forhold til dette fjellpartiet - folk som har levd lenge, og med dette fjellet som en viktig ingrediens i livet.
Hallingskarvet, et av Nord-Europas største fjellmassiver, ligger på vippen mellom Østlandet og Vestlandet. Det aller meste av det ligger innenfor Hol kommune i Buskerud - en snipp stikker inn i Ulvik kommune i Hordaland.
Som en tre og en halv mil lang magnet ligger det der og trekker til seg dårlig vær, noen ganger fra øst, andre ganger fra vest. Væromslaget kan komme brått. De som kjenner Skarvet, nøler ikke med å kalle det et farlig fjell, tross sitt milde og snille utseende. Det flate topplatået, hovedsakelig i 1850 meters høyde, ser absolutt ikke avskrekkende ut. Men når sikten blir dårlig på toppen, er det få holdepunkter som viser hvor en er og hvor en går. Når en så vet at det er stup på et par hundre meter ned på alle kanter, er en ille ute hvis uværet kommer over en på skituren over platået.

Spesielt fjellandskap
Hallingskarvet er en av de mest særmerkede fjellformasjonene i Sør-Norge. Fasongen er én ting - den ser ut som en hatt over resten av snaufjellet når vi ser Skarvet fra østenden, som et langt tog når vi ser det fra sør, og som et landskap av store nes og viker, sett fra nord. Men fordi det har så få konkurrenter i nærheten der det rager 8 - 900 meter over omgivelsene, er utsikten, når skyene ikke er der, helt spesiell. Det er bare Gaustatoppen i Telemark som kan måle seg med Hallingskarvet når det gjelder vidsyn fra toppen. På en klar dag ser man ut over hundre tusen kvadratkilometer av Norge fra Folarskarnuten, Hallingskarvets høyeste punkt, som er 1930 meter høy.

Turistattraksjon
Geilo hadde kanskje ikke vært hva det er i dag uten den monumentale støtten som Skarvet gir, der det ligger og troner over turistbyen. Store fjell trekker også til seg turister, ikke bare skyer og uvær! Men dette programmet handler ikke om turisme. I denne utgaven av Ut i naturen møter vi den pensjonerte reingjeteren som ser tilbake på harde og gode opplevelser i Skarvet, vi møter den gamle kvinnen som bodde helt alene i telt innunder stupet i åtte hele somrer fra hun var 78 til hun var 85 år, vi møter kyr og budeie på stølen ved foten av fjellet, og vi møter den aldrende filosofen som har hatt mer enn 1000 overnattinger i hytta han fikk bygge i 1500 meters høyde midt i fjellpartiet i 1937.
Programmet er laget av Tordis Gauteplass og Harald Reitan ved NRK Buskerud i samarbeid med Knut Bry som er mest kjent for bilder han har tatt med fotoapparat.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Hallingskarvet i fargerik høstdrakt. (Foto: Knut Bry)

Naturprogram fra NRK Buskerud
Ved Harald Reitan og Tordis Gauteplass
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41