Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. mars 2001 kl 20.10 Vagn på arabiske eventyr

Vagn på arabiske eventyr (t)

NRK2 fredag 2. mars kl 20.10
Vagn på arabiske eventyr (5:9)

Hos beduiner i Oman

På den femte etappen på Vagns arabiske reise ankommer vår guide Oman. I det oljerike sultanatet på sørkysten av den arabiske halvøya møter han både ørkenbeduiner, sorte kyr og arabiske fullblodshester.

Sultan Klabouz vet utmerket godt hvor Danmark ligger. Ved flere anledninger har han kjøpt fullblodshester fra Vagns hjemland. Hos beduinene er hesten et høyt verdsatt familiemedlem, og selv om det er sparsomt med vann i den delen av verden, vil en beduin heller unnvære å drikke selv enn å la sin hest tørste.

Nåtidens beduiner har byttet ut hesten med firhjulstrekker. Ellers lever ørkenens mennesker på mange måter som de alltid har gjort. Vagn besøker en familie som lever av og med sin buskap og kameler på helt tradisjonelt vis. Men tv, det har de i teltet.

Oman er et landbruksland som driver med moderne jordbruk. Oman leverer også et produkt som landet har vært berømt for siden Bibelens tid, nemlig røkelse. Vagn møter et par gamle menn som forteller om sitt liv med røkelsestrærne ute i ørkenen.

Om serien
Den populære danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen legger han opp til spennende arabiske eventyr og følger den samme ruten gjennom \"Det Lykkelige Arabia\" som kong Fredrik V sendte en dansk ekspedisjon på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi-Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Jordan, Syria og Libanon.

Gull, røkelse og myrra. Kalifen i Bagdad. Ali Baba og de 24 røverne. Babylons hengende haver. Eufrat og Tigris. Islamsk fundamentalisme. Tildekkede kvinner med forklær og slør. Sortkledte prester. Flyktninger. Den arabiske verden er i stand til både å fortrylle og skremme folk fra Vesten.

NRK1 søndag kl 24.00

Dansk reiseserie i ni deler
Ved Vagn Olsen
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)