Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mars 2004 kl 20.25 Brennpunkt: Fotballboblen som sprakk

Da norsk fotball mistet uskylden

En av dem som satset tungt på norsk fotball på 90-tallet, var investor Øystein Stray Spetalen. – Satsingen på norsk fotball ble en parallell til internettselskapene, sier han til Brennpunkt. – Alle ville inn og ingen skjønte noe av det. Og alle stakk da regningen kom.

Spetalens millioner skulle yngle i Vålerenga. En annen klubb Brennpunkt ser nærmere på er Kongsvinger, som på mange måter er et speilbilde på norsk fotball gjennom 80- og 90-tallet.

Kongsvinger etablerte seg i toppserien i 1983 med et minimum av et budsjett og en gjeng dugnadsvillige støttespillere. Så kom investorene på banen i norsk toppfotball, og spillerlønningene eksploderte mens nedturen begynte. Til slutt var kassa tom, og dugnadsgjengen borte. Klubben rykket ned til 2. divisjon. I år er de tilbake igjen i 1. divisjon, med et nøkternt budsjett og satsing på unge spillere fra regionen.

Slik har utviklingen også vært i norsk fotball. I kjølvannet av den mye omtalte Bosmandommen, utviklingen i det norske landslaget og Rosenborgs enorme framgang på 90-tallet ble det satset store penger på norsk fotball. Alle piler pekte til himmels og investorene satset på fotballaksjer.

– Jeg tror det til sammen ble puttet inn rundt 150 millioner kroner i løpet av seks år i Vålerenga. Og det man erfarte i løpet av de seks årene, var at vi var et like stort bånnlag når vi gikk ut av det, som da vi gikk inn i det, sier Spetalen.

Ingebrigt Steen Jensen i Stabæk forteller også om en hodeløs satsing som endte med skyhøye lønninger til spillere på langtidskontrakter. – I den perioden tok den kollektive galskap totalt grep om norske fotballedere, sier Steen Jensen til Brennpunkt.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlige: Lars Karelius Noer og Rune Haug
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252