Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. november 2005 kl 19.55 Store norske: Einar Gerhardsen

Landsfaderen Einar Gerhardsen 1897-1987

Thorbjørn Berntsen er forkjemper for Einar Gerhardsen (Foto: Ole Kaland, NRK)
Thorbjørn Berntsen er forkjemper for Einar Gerhardsen (Foto: Ole Kaland, NRK)
Einar Gerhardsen var født i Asker, men vokste opp på Grünerløkka. Han forble østkantgutt hele livet, med et bankende hjerte og et sterkt engasjement for arbeiderbevegelsen.

Einar Gerhardsen er den som i ettertid blir betraktet som Norges betydeligste politiker på 1900-tallet. Han var partiformann for Arbeiderpartiet i 20 år og satt som statsminister i til sammen 17 år. Einar Gerhardsen preget hele gjenreisningen av Norge etter krigen, og regnes som en av hovedarkitektene bak velferdsstaten.

Thorbjørn Berntsen stiller seg som forkjemper for Einar Gerhardsen. Den tidligere stortingsrepresentanten og miljøvernministeren er ikke i tvil: Einar Gerhardsen bygget det landet som FN stadig kårer til verdens beste land å bo i. Er han ikke da århundrets nordmann?

I kveldens program får vi gjennom flere arkivklipp et godt innblikk i Gerhardsen liv. Odd Kjus, en gammel venn, forteller om da han og Gerhardsen satt sammen på Grini og om hvilke personlige egenskaper Kjus satte pris på hos landsfaderen.

Vi møter også Gerhardsens sønn, Rune, som kan fortelle om farens faste morgenrutiner med gymnastikk.

Om serien
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi å kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: SN + kandidatnummer til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: http://www.nrk.no/storenorske/

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
Les mer: http://www.nrk.no/storenorske/


LENKER
  • http://www.nrk.no/storenorske/