Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. oktober 2006 kl 20.40 Ibsen i hundre: Gjengangere

Ghita Nørby som fru Alving

Ghita Nørby som fru Alving og Jørgen Reenberg som pastor Manders i Det Kongelige Teaters oppsetning av
Ghita Nørby som fru Alving og Jørgen Reenberg som pastor Manders i Det Kongelige Teaters oppsetning av "Gjengangere". (Foto: Det Kongelige Teater)
Den norske Ibsen-kjenneren Terje Mærli var ansvarlig for regien da Det Kongelige Teater i København satte opp "Gjengangere" i 1999. Han fikk et stjernelag av danske skuespillere å arbeide med, deriblant Ghita Nørby og Sofie Gråbøl. Nå får vi se den særpregede oppsetningen i en sceneoverføring fra teatret.

Det var i desember 1999 at Det Kongelige Teater satte opp det man kalte en "støvfri utgave" av Ibsens "Gjengangere". Stykket ble spilt i en språklig renset form, og publikum ble benket tett på skuespillerne for at spillestilen skulle kunne holdes på et direkte, uoppstyltet nivå.

Sammen skapte Ghita Nørby (fru Alving), Jørgen Reenberg (pastor Manders), Olaf Johannessen (Osvald Alving), Ole Ernst (snekker Engstrand) og Sofie Gråbøl (Regine) en helt ny lydhørhet overfor den klassiske teksten.

Stykket ble satt opp i to omganger i 1999 og 2000, i en periode med Sverre Anker Ousdal i rollen som pastor Manders. Ensemblet gjestet seinere også Norge med forestillingen. Det skjedde under Ibsenfestivalen 2000 på Nationaltheatrets Amfiscene.

Pådriver
Det var Ghita Nørby som var pådriveren for at Det Kongelige Teater skulle sette opp "Gjengangere", etter at hun var på et Ibsen-seminar i Oslo et par år tidligere. Senere støtte hun på Ibsen-eksperten Terje Mærli, som før hadde satt opp stykket både på Nationaltheatret og i Japan. Dermed dro hun hjem og insisterte på at han skulle engasjeres som instruktør i København.

Terje Mærli har hatt en rekke suksesser med sine Ibsen-oppsetninger, deriblant "Rosmersholm" som sendes på NRK1 15. oktober, som det fjerde og siste av høstens Ibsen-dramaer.

Handlingen
Fru Alvings liv har vært et rent fasadespill. Hun var gift med en mann som hun foraktet, og som for lengst er død. Hans umettelige omgang med kvinner og alkohol gjorde hverdagen til en byrde, og førte til at hun sendte sønnen Osvald fra seg.

Fru Alving holder på å bygge et asyl for pengene Alving har etterlatt seg. Nå planlegger hun et harmonisk liv med sin voksne sønn, som akkurat har kommet hjem fra Paris.

Men i stedet blir fru Alving nødt til å se selvbedraget i øynene og innse at drømmen aldri kan bli virkelighet. Osvalds hjemkomst gjør at hun blir innhentet av en fortid hun så desperat har forsøkt å fortrenge.

Skuespill av Henrik Ibsen
Fra Det Kongelige Teater i København (1999)
Instruktør: Terje Mærli
Scenografi: Karin Betz
Tv-regi: Thomas Grimm, DR
Medvirkende: Ghita Nørby, Olaf Johannessen, Jørgen Reenberg, Ole Ernst og Sofie Gråbøl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no