Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. mai 2005 kl 22.10 Fakta på lørdag: Hitlers siste dager i Berlin

Hitlers selvmord

I kveldens dokumentar blir det både rekonstruksjon og intervjuer med noen av Adolf Hitlers nærmeste medarbeidere, om hva som skjedde under hans siste dager i 1945. (Foto: ZDF)
I kveldens dokumentar blir det både rekonstruksjon og intervjuer med noen av Adolf Hitlers nærmeste medarbeidere, om hva som skjedde under hans siste dager i 1945. (Foto: ZDF)
Det tyske tv-selskapet ZDF har laget en ny dokumentar om Hitlers siste dager i bunkersen i april 1945. Her kommer det fram helt nye opplysninger både fra hans kammertjener, hans personlige adjutant og fra hemmelig politi om hva som egentlig skjedde.

Legender, løgner og halvsannheter om hva som egentlig foregikk i Hitlers bunker i 1945, har florert i flere tiår. Hva skjedde i dagene før selvmordet 30. april, og hvorfor lot diktatoren trekke sin egen død i langdrag?

Hemmelig protokoll
En forhørsprotokoll fra de hemmelige tjenestene i Sovjetunionen er med på å bringe nytt lys på hendelsesforløpet. Her gir både Hitlers personlige assistent, Otto Günsche, og hans kammertjener, Heinz Linge, sine forklaringer.

I kveldens dokumentar får vi vite mer om hva denne protokollen inneholder. Det blir også intervjuer med flere av Hitlers nærmeste medarbeidere. Internasjonalt renommerte historikere og Hitler-forskere som Ian Kershaw og Joachim Fest, analyserer de siste hendelsene i bunkersen mellom 20. og 30. april 1945 – fra Hitlers bursdag til selvmordet.

Rekonstruksjon
Forskning tyder på at det i løpet av disse dagene dukket opp sider ved Hitlers oppførsel, sider som er typisk for diktatorer, krigsherrer og massemordere som er i ferd med å tape ansikt, og som ikke takler nederlag.

I bunkersen barrikaderte Hitler seg i en verden som ikke hadde noe med virkeligheten å gjøre. Der kunne han fortsatt styre seg selv og andre, mens bomber ødela Berlin og Hitler-riket for lengst var beseiret.

I kveldens dokumentar blir det også rekonstruksjon av øyenvitners fortellinger om både henrettelser og høytid i bunkersen.

Innkjøpt tysk dokumentar (2005)
Produsert av: ZDF
Prosjektleder: Tore Tomter
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,