Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. desember 2001 kl 23.35 Nattkino: Nattkino: De uskyldige små

Uhygge på den engelske landsbygda

Den unge guvernanten (Jodhi May) er fascinert av sin rike arbeidsgiver (Colin Firth).
Den unge guvernanten (Jodhi May) er fascinert av sin rike arbeidsgiver (Colin Firth).
Det er en ekte spøkelseshistorie NRK byr på i nattkinoen denne uken. Filmen tar oss med til den engelske landsbygda der en ung guvernante tar post i et stort herskapshus. Det spøker i huset, og gjenferdene har ikke gode hensikter.

”De uskyldige små” er en dramatisering av Henry James’ (1843-1916) mesterverk ”The Turn of the Screw”, en spøkelsesroman som har fascinert lesere i flere tiår.

Historien tar oss med til et herskapshus i victoriatidens England. Her bor den sjarmerende og mystiske eieren sammen med to barn som han er onkel til, og den vennlige husholdersken fru Grose. Barna, Miles og Flora, har mistet sine foreldre, og nå trenger de en guvernante til å passe på dem.

Guvernanten finner seg fort til rette. Barna er snille og gir henne en lett jobb. Hun blir også god venninne med fru Grose, og den unge kvinnen er heller ikke uberørt av sin herre og mesters sjarm.

Det spøker
Alt er ren idyll, inntil merkelige ting begynner å skje i huset. En dag blir Miles utvist fra skolen, uvisst av hvilken grunn. Like etter får guvernanten øye på en fremmed mann i tårnet, og etter utseendet å dømme skal han i følge fru Grose være Peter Quint, en tidligere ansatt som døde for noen måneder siden. Nok et gjenferd åpenbarer seg for guvernanten. Det er frøken Jessel, husets forrige guvernante som tok livet av seg.

En uhyggestemning råder over huset, og guvernanten prøver å beskytte de uskyldige barna så godt hun kan. Skjønt uskyldige? Det ser ut til at spøkelsene og barna har en spesiell kontakt...

I rollen som den karismatiske onkelen møter vi Colin Firth, kjent blant annet fra ”Bridget Jones dagbok”, der han spiller mot Renee Zellweger og Hugh Grant.

Britisk spillefilm fra 1999
Originaltittel: Turn of the Screw
Regi: Ben Bolt
I rollene: Jodhi May, Pam Ferris, Colin Firth
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder
1. Den unge guvernanten (Jodhi May) er fascinert av sin rike arbeidsgiver (Colin Firth).
2. Miles og Flora er foreldreløse, og bor hos sin rike onkel.
3. Den vennlige husholdersken fru Grose (Pam Ferris).