Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. januar 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Cuba og Haiti

Lonely Planet: Cuba og Haiti (t)

NRK2 søndag 14. januar kl 20.10
Lonely Planet (6)

Eksotiske Cuba og Haiti

Den reisende reporter Ian Wright daler ned i fallskjerm på en strand ved Havanna. Byen er utgangspunkt for hans rundreise på Cuba og Haiti.

I Havanna utforsker Ian de travle gatemarkedene og går på oppdagerferd i de smale bakgatene som gjenlyder av rumbaens eggende rytmer.

Fra Havanna drar han vestover til tobakksprovinsen Pinar del Rio. Her besøker han blant annet en sigarfabrikk og tilbringer er par dager på et noe uvanlig feriested som ble bygget av en av Fidel Castros elskerinner.

Ian besøker også Grisebuka, hvor den mislykkede amerikanske invasjonen fant sted, før han reiser videre til Santa Clara. Byen er hjemsted for Che Guevara Universitetet, og minnet om revolusjonshelten Che er stadig levende her.

Camagucy er Cubas svar på det ville vesten, og Ian forsøker seg da også som rodeorytter. På vei sørover stopper han opp for å prøve å svømme med delfiner i et havbasseng utenfor Holguin. Reisen går videre til Santiago de Cuba, landets musikalske hovedstad. Ian besøker El Core, Cubas største valfartssted, og en noe bisarr temapark, Dinosaur Land, som er bygget av kriminelle idømt samfunnstjeneste.

Haiti
Fra Cuba går reisen videre til Haiti, verdens første svarte republikk. I hovedstaden Port au Prince bor Ian på det berømte hotellet Oloffson, udødeliggjort i Graham Greenes roman \"The Comedian\".

Etter et kort besøk i Jacmel for å overvære en hanekamp, blir Ian involvert i en bondefestival. Deretter går turen opp til Souvenance, landets helligste sted. Her blir Ian invitert til en voodoo-seremoni.

Voodoo er en haitiansk religionsform som bygger på elementer fra afrikanske religioner og katolisismen med fetisjdyrking, slangetilbedelse og ekstatisk dans.

Ians reise avsluttes i nord i Cap Haitien hvor han besøker den imponerende festningen.

Om serien
\"Lonely Planet\" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv- programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I \"Lonely Planet\" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. \"Lonely Planet\"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 søndag kl 20.10
Tidligere sendt 17.10.99

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41(anne-marie.astad@nrk.no)