Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. januar 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Hemmeligheter og løgner

Mandagsfilm: Hemmeligheter og løgner (t)

NRK2 mandag 17. januar Kl 21.00
Mandagsfilm: Hemmeligheter og løgner

Bittersøt familieskildring

Hortense er en ung, svart, velutdannet kvinne som ønsker å finne sin biologiske mor etter at fosterforeldrene er døde. Til sin forskrekkelse oppdager hun at moren er hvit! Regissøren Mike Leigh mottok Gullpalmen i Cannes i 1996 for \"Hemmeligheter og løgner\".

Marianne Jean-Baptiste spiller Hortense, en vellykket, ung kvinne på jakt etter sin identitet. Til tross for klare advarsler fra adopsjonskontoret ønsker Hortense å møte sin biologiske mor. Hun finner moren, en lett forvirret og sliten kvinne i et enda mer nedslitt rekkehus i utkanten av byen. Moren, Cynthia (Brenda Blethyn), blir fortvilet når Hortense kontakter henne over telefon. Hun bor alene sammen med datteren Roxanne (Claire Rushbrook). Forholdet mellom dem er ikke spesielt hjertelig, og Cynthia frykter for hva den gjenfunne datteren kan komme til å bety for det lett kaotiske livet hun lever.
Cynthia har også en yngre bror, Maurice (Timothy Spall), en suksessrik fotograf. Han bor sammen med kona Monica (Phyllis Logan) i et standsmessig forstadshus. Cynthia var i oppveksten som en mor for Maurice, men de har mistet kontakten. Maurice har dårlig samvittighet og har bestemt seg for å lage et grillselskap for Roxanne på hennes 21-årsdag.

Imens har Hortense tatt mot til seg og ringt Cynthia, som forvirret og motvillig avtaler å møte henne. Når de møtes, insisterer Cynthia på at det må ha skjedd en feil - hun kan umulig ha en svart datter! Etter hvert kommer de fortrengte minnene om en fjern fortid tilbake, og hun innser at Hortense er hennes eldste datter. De to kvinnene møtes flere ganger og utvikler et vart og nært mor-datter forhold.
Cynthia er stolt av sin vellykkede nye datter, men skjønner ikke hvordan hun skal få fortalt familien hva som har skjedd. Hun orker til slutt ikke flere løgner og velger å introdusere Hortense for familen på Roxannes 21-årsdag.

Identitet
\"Filmen handler om røtter og identitet, de alltid skiftende oppfatningene vi har av oss selv og andre og vårt behov for hele tiden å vite hvem vi er og hvor vi kommer fra. Det er min dype overbevisning at alt det vi anser som viktig her i livet, alt som har relevans og innhold, har med familie å gjøre. Enten vi har en eller ikke. Enten vi leter etter den, strever med den, eller flykter fra den\", sier regissøren Mike Leigh.

NRK2 mandag kl 21.00

Bilde (via Scanpix/Internett)
Mor og datter - Cynthia (Brenda Blethyn) og Hortense (Marianne Jean-Baptiste) kommer godt overens. Men hva kommer Cynthias familie til å si nå de får vite at hun har en svart datter?

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike/Storbritannia (1996)
Originaltittel: Secrets and Lies
Regi: Mike Leigh
I rollene: Marianne Jean-Baptiste, Brenda Blethyn, Claire Rushbrook, Timothy Spall, Phyllis Logan
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41