Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 2. juli 2009 kl 23.35 Dokusommer: Reisen til oldefars Madagaskar

Human-etiker i misjonærens fotspor

Siri Randers-Pehrson leser oldefars dagbok. Vi blir med henne til Madagaskar, der oldefaren var misjonær for over hundre år siden. (Foto: Elisabeth Brun, NRK)
Siri Randers-Pehrson leser oldefars dagbok. Vi blir med henne til Madagaskar, der oldefaren var misjonær for over hundre år siden. (Foto: Elisabeth Brun, NRK)
Oldefaren til Siri Randers-Pehrson var misjonær på Madagaskar for over 100 år siden, og i år dro hun dit for første gang i sitt liv. Blant annet ville hun gjerne finne kirken som oldefaren bygde. NRK-journalist Elisabeth Brun var med på rundreisen på Madagaskar. I kveldens Faktor får vi se hvordan det gikk.

Selv er Siri human-etiker og skeptisk til misjon. I år dro hun til Madagaskar for første gang i sitt liv. Hun ville se hva oldefaren hadde utrettet der.

En barndomsdrøm blir oppfylt
For Siri som barn var Madagaskar en magisk verden. Hun lekte med tredokker fra Madagaskar, så bilder av skjeggete misjonærer og mørke innfødte. Som liten fikk hun en drøm om en gang å få reise dit. Da hun fylte 60 år, fikk hun en koffert full av penger fra noen venner for å oppfylle drømmen.

Madagaskar er et gjestfritt land med mange smil, men også mye fattigdom. Lokale religioner og skikker står sterkt, og enkelte steder blir spedbarn lagt ut for å dø dersom de er født på en ond dag. Det er i dag 20 norske misjonærer på Madagaskar, men den gang Siris oldefar virket der, var det rundt 200.

Skeptisk til misjon
I voksen alder har Siri Randers-Pehrson tatt avstand fra misjonering. Hun mener det er forkastelig å prakke vår tro og vår kultur på mennesker i andre deler av verden. På sin livs reise til oldefars Madagaskar får hun møte norske misjonærer som jobber med både tro og kultur. Disse møtene går sterkt inn på henne.

På slutten av den lange reisen sin kommer hun fram til byen hvor oldefar Bernt P. J. Svendsen oppførte en kirke. Hun har bare gamle bilder og minner om en pappmodell av kirken å forholde seg til, og mye er forandret i byen. Finner hun kirken?

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tromsø (2005)
Programansvarlig: Elisabeth Brun
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900