Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. oktober 2004 kl 20.55 Bokbadet

En kjærlighetserklæring til musikken

Anne Grosvold og Ketil Bjørnstad koser seg i Bokbadet (Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)
Anne Grosvold og Ketil Bjørnstad koser seg i Bokbadet (Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)
I romanen "Til musikken" er Ketil Bjørnstad tilbake i det miljøet han var midt inne i på slutten av 60-tallet, i en vennegjeng som også er blodige konkurrenter i kampen om førsteplassen i Ungdommens pianomesterskap. Anne Grosvold har møtt forfatteren i Bokbadet.

Idet romanen "Til musikken" begynner, er Aksel Vinding 16 år, og bosatt på Røa i Oslo. Hans mor dør under dramatiske omstendigheter, noe som preger Aksel sterkt siden det var moren som elsket musikken. "Musikken er mors største gave til meg, og jeg lover at jeg skal spille Debussy for henne, hvor hun nå enn er, på neste års konkurranse".

Aksel unnlot å være med i pianokonkurransen året før. Nå skal han være med. Han vet at han må vinne. Men det vil Anja også – den unge begavede pianisten som Aksel forelsker seg i, og spionerer på. Anja er den beste av dem alle, en ener. Privatskoleeleven Anja har tilsynelatende alt, og er i tillegg elev hos den berømte pedagogen Selma Lynge. Aksel er solgt.

Anja og Aksel er konkurrenter på en arena som kun har plass til de aller beste. Ydmykelsen ligger på lur bak nærmeste feilslag.

Ketil Bjørnstad
Pianist, komponist og forfatter – Ketil Bjørnstad er en begavelse på mange felt, og han har spredd sitt kunstneriske virke i mange sjangere både innen litteratur og musikk. I utgangspunktet virket imidlertid veien grundig staket ut. Bjørnstad var blant landets desidert mest lovende unge konsertpianister, men kuttet ut blodslitkarrieren.

Om Ketil Bjørnstads nye roman "Til musikken" sier forfatterkollega Lars Saabye Christensen følgende: "Bare Ketil Bjørnstad, med sin unike kunstneriske erfaring, kunne skrive denne romanen – en roman han rett og slett måtte skrive, før eller senere".

Litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78