Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. april 2005 kl 12.30 Norske filmminner: Storfolk og småfolk

Bygdeoriginaler og odelsgutter

Det er et fargerikt persongalleri i
Det er et fargerikt persongalleri i "Storfolk og småfolk".
Filmen bygger på fem fortellinger av Hans Aanrud, og vi befinner oss på landsbygda i Norge hvor livet går sin gang hos høy og lav, hos storbonden og husmannsgutten. I de største rollene ser vi blant andre Harald Heide Steen jr., Guri Stormoen, Einar Vaage og Gisle Straume.

"Storfolk og småfolk" forteller om den romslige storbonden som sitter trygt på ættegården, om den arbeidsslitte husmannen på plassen oppunder åsen og om hestehandleren på skysstasjonen som med underfundige knep vil lure den troskyldige bonden som ikke er så troskyldig likevel. Vi møter også gromgutten som tyner tjenestefolket når mor og far er borte, og den godhjertede vesle karen som hjelper bestefar når ingen andre vil høre på gamlingen.

Bygdeoriginalen som aldri blir trett av å legge ut om et ungdomseventyr i byen er på plass, det samme er den loslitte kona som ikke for noen pris vil sende kua på utstilling. Det handler kort sagt om "Storfolk og småfolk".

Filmen hadde premiere i 1951, og Aftenposten skrev blant annet: " I "Mari Smehaugen" og "I bestefars ærend" føler man noe av den indre varme og glede man hadde da man leste fortellingen i Aanruds eget språk". Dagbladet skrev at "…en rekke av våre ypperste skuespillere er med og lager håndfaste teatersketsjer".

Norsk spillefilm fra 1951
Regi: Tancred Ibsen
I rollene: Einar Vaage, Ragnhild Hald, Harald Heide Steen jr., Lydia Opøien, Astrid Sommer, Guri Stormoen og Gisle Straume.
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83