Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. august 2003 kl 21.05 Niern: Rosetta

Å være fattig blant millionærer

Filmen
Filmen "Rosetta" vant Gullpalmen i Cannes i 1999. I tillegg fikk Emilie Dequenne prisen for beste kvinnelige skuespiller i tittelrollen (Foto: Arthaus)
Gullpalmevinneren fra filmfestivalen i Cannes i 1999 er en film fra Europas hjerte. Et hjerte som blør. I et Europa der velstanden bare øker og alle snart har en opplest rett til å bli millionærer, lever fortsatt mange i en mistrøstig tilværelse av fattigdom og fornedrelse. Rosetta bor med sin mor på en campingplass i Belgia.

Rosetta er en jente i tenårene. Første gangen vi møter henne har hun en praktikantplass i et bakeri. Men prøveperioden er over, og hun er ikke ønsket i fast lønnet jobb. Bakeriet utnytter ordningen med subsidierte praksisplasser, og har nok en ny, billig praktikant i ermet. Rosetta aksepterer ikke at hun blir sparket på dør. Hun setter seg til motverge, nærmest klynger seg til arbeidsplassen sin. Men systemet er sterkere. Rosetta kastes ut.

Vår heltinne er en ensom sjel. Det er ikke mange som legger merke til henne i det grå, belgiske høstgufset. Kun gutten i vaffelkiosken på bussholdeplassen virker litt vennlig. De treffer hverandre ofte, og et skjørt vennskap oppstår. Riquet, som gutten heter, forelsker seg i Rosetta, men hun er redd for å knytte følelsesmessige bånd. Hun er blitt såret en gang for mye. Det viser seg at Riquet er en liten luring. Ved å lage vaffelrøre hjemme kan han stikke en større fortjeneste av vaffelsalget i egen lomme. Han forteller Rosetta om svindelen. Det skulle han kanskje ikke ha gjort.

Ønsker et normalt liv
Rosetta er ingen lykkejeger. Hun har ingen illusjon om en rask vei til rikdom eller suksess. Hun tar ingen snarveier og er ikke kravstor. Rosetta ønsker kun å leve et normalt liv, ha et lønnet arbeid, tjene til livets opphold. Og hun vil holde sin sti ren, beholde verdigheten i et samfunn der mange selger både kropp og sjel for desperat å holde hodet over vannet. Rosetta vil ikke miste selvrespekten.

Emilie Dequenne gjør en mesterlig innsats i rollen som Rosetta, og bærer nesten hele filmen på sine spede skuldre, og det med en intens troverdighet. Duquenne vant prisen som beste kvinnelige skuespiller i Cannes i 1999.


Belgisk-fransk spillefilm fra 1999
Originaltittel: Rosetta
Regi: Luc og Jean-Pierre Dardenne
I rollene: Emilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux og Olivier Gourmet
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83