Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. oktober 2002 kl 20.10 Profil: Toulouse-Lautrec

Han gjorde plakaten til stor kunst

Henri de Toulouse-Lautrec gjorde plakaten til stor kunst, og skildret ofte livet i kabareter, danselokaler og bordeller.
Henri de Toulouse-Lautrec gjorde plakaten til stor kunst, og skildret ofte livet i kabareter, danselokaler og bordeller.
Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) var samtidig med de store impresjonistene, men han dokumenterte nattelivet i Paris på en svært individuell måte. Han ga den enkle plakaten status som stor kunst, og hans skildringer av dansehaller, teatre, kafeer og bordeller i Paris er nesten like populære i dag som de var for hundre år siden.

Mellom 1891 og 1899 lagde Toulouse-Lautrec omkring 350 trykk og plakater. Den første plakaten, ”La Goulue, Moulin Rouge”, skapte sensasjon i Paris. I filmen gjenskapes arbeidet med denne plakaten. Plakatkunsten var nettopp i utvikling i denne perioden, og med sine treffsikre motiver, sine klart avgrensede flater og sin faste kontur var hans stil som skapt for denne kunstarten.

Syk som barn
Etter en ulykke i barndommen ble det oppdaget at Toulouse-Lautrec led av en skjelettsykdom som gjorde ham sterkt funksjonshemmet, med forkrøplede ben. Som rekonvalesent begynte han å male. I 1882 begynte han på Léon Bonnets atelier i Paris, i 1883 hos Fernand Cormon. Her traff han blant andre Vincent van Gogh, som gjorde sterkt inntrykk på ham.

Toulouse-Lautrecs tekniske kunnskaper var store, han behersket litografi, pastell, akvarell og olje, og var dessuten en ypperlig tegner. Etter enkelte mytologiske og historiske bilder, slo han seg i 1886 ned på Montmartre og fant sin egen motivkrets og sitt spesifikke miljø: de lettlivede kabareter, danselokaler og bordeller. Han interesserte seg sterkt for sport, som sykling og hesteveddeløp. Han utførte også portretter av tidens kjente personligheter, kabaretartister, skuespillere og diktere, blant andre Gabrielle Réjane og Oscar Wilde.

Henri de Toulouse-Lautrec døde bare 36 år gammel , blant annet på grunn av alkoholmisbruk og svekket motstandskraft.

Britisk dokumentar, BBC Worldwide
Originaltittel: ”Toulouse-Lautrec”
Regi James Nutt
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83