Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. mai 2005 kl 18.00 The Misfits - Uten feste

Monroe og Gables siste film

Roslyn (Marilyn Monroe) og Gay (Clark Gable) finner hverandre i
Roslyn (Marilyn Monroe) og Gay (Clark Gable) finner hverandre i "The Misfits – uten feste". (Foto: MGM)
"The Misfits" ble den siste spillefilmen gigantene Marilyn Monroe og Clark Gable fullførte.

Monroe slet med depresjoner og alkohol- og pillemisbruk, og døde halvannet år etter at filmen var ferdig innspilt. Gable, i en alder av 59, insisterte på å gjøre sine egne stunts og døde bare en uke etter innspillingen. De tragiske omstendighetene, men også selve historien, har gjort filmen til en av Hollywoods klassikere.

Handlingen
Roslyn Taylor reiser til Reno for å ta ut skilsmisse, men blir værende i Nevada fordi hun ikke har noen andre steder å dra. Hun møter den individualistiske cowboyen Gay Langland, som tjener penger på å jakte på villhester, eller "misfits" som de også kalles. Sammen med en innesluttet eksmekaniker og en utslitt rodeorytter drar outsideren Gay for å fange andre "misfits". Roslyn blir med for å overvære jakten, og reagerer sterkt på den barske mannskulturen og den harde behandlingen villhestene får.

Ville hester og ensomhet
En "misfit" er en som ikke passer inn noe sted, og i overført betydning en uten livets rett. Manusforfatter Arthur Miller (som for øvrig var Marilyn Monroes ektemann) sin historie om en flokk ville hester definert som "misfits", er også en historie om en liten forsamling ensomme mennesker som forsøker å finne ly hos hverandre.


Amerikansk spillefilm fra 1961
Originaltittel: "The Misfits"
Regi: John Huston
I rollene: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter, Eli Wallach
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96