Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. desember 2004 kl 23.15 Utsyn: Sudans barneleirer - skole for terror

Barn i dag, terrorist i morgen


Den oppsiktsvekkende britiske dokumentaren fra Sudans barneleirer avslører en lyssky virksomhet: Flyktningefamilier fra forskjellige afrikanske land frarøves sine barn som siden fraktes til ulike leirer der de får opplæring i våpenbruk og hjernevaskes til å hate vestlige land og kulturer. Slik formes framtidens terrorister.

Etter 11. september var Sudan rask til å erklære at landet var med i krigen mot terror. Den sudanske regjeringen anla med ett en uvanlig og innsmigrende tone i sine politiske kontakter med Vesten. Men som kveldens dokumentar viser, fører landets regjering Vesten bak lyset – regjeringen støtter aktivt terrorisme og Sudans barneleirer for opplæring i terrorvirksomhet.

Dokumentaren kan vise til hemmelige opptak fra innsiden av leirene, vitneprov fra folk som har vært med å skaffe midler til driften av dem og håndfaste utsagn og bevismateriale fra tidligere sikkerhetsvakter i leirene.

"Væpner oss mot USA"
Lutfallah Ahmed Afifi er tidligere sikkerhetssjef ved en av disse leirene. Barna ble drillet i å forsere høye murer, ta seg gjennom områder stukket i brann, skyte med AK-47-geværer m.m. Standarden på opplæringen var fullt på høyde med den vi finner i Vesten.

Hver dag ble barna ført an i sanger der refrenget var: "Vi væpner oss mot USA, vi væpner oss mot USA."

Hoppet av
"Regimet arbeider ikke for innbyggerne i Sudan, verken for deres velferd eller interesser," sier Abd’ul Aziz Khattab, tidligere ansatt ved Sudans ambassade i Malaysia der han filmet deler av de hemmelige opptakene i dokumentaren. For å kunne avsløre hvilke overgrep regjeringen begår mot sitt eget folk, hoppet han av mens han arbeidet ved Malaysia-ambassaden.

Filmopptaket viser Sudans visepresident Ali Osman Mohammed Taha under et besøk i landets ambassade i Malaysia. I talen sier han: "Vi akter å fortsette krigen mot USA, en krig med åpen utgang, men en krig vi vil sluttføre uansett hvor stort offeret blir."

Kjemiske våpen?
Den tidligere sikkerhetssjefen Lutfallah Ahmed Afifi trodde han voktet en islamsk skole i en av Sudans barneleire. Men da folk fra regjeringen dukket opp og det ble klart at bygget inneholdt et hemmelig militært laboratorium, fikk ikke engang han være til stede.

"De hadde med seg spesialister fra forsvarsstaben, spesialister på kjemiske våpen. Og de var kommet for å lære barna hvordan ukonvensjonelle våpen brukes i praksis," uttaler den tidligere sikkerhetssjefen.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Sudan – Children of Terror
Produsert av: Journeyman Pictures
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57