Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 16. september 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Norsk eller gresk, - musiker eller lege?

Oluf Dimitri Røe (foto: Privat bilde).
Oluf Dimitri Røe (foto: Privat bilde).
Oluf Dimitri Røe trenger ikke å velge. Han er nemlig alt dette.

-Gresk er mitt morsmål – sier han på klingende trøndersk.
Slik går det når mor er gresk og far er norsk. Kona fant han på Mykonos, der hans mors familie kommer fra, så hjemme går det fortsatt på gresk, selv om han er oppvokst i Norge.

Oluf er en meget dyktig musiker og har vært med på en rekke plateinnspillinger. I Sølvsuper får vi høre ham spille med ulike ensembler.

Det svinger ikke med måte av fela til Oluf, av håndtromma, av sekkepipa, av en av hans mange strenginstrumenter eller av blokkfløyta. Det går i gresk musikk, sigøynermusikk, tyrkisk så vel som samisk inspirerte toner. Rytmene tar tak i alle som lytter, så det kan bli vanskelig å stå stille.

-Gi ham bare et instrument, han spiller på omtrent hva det skal være, var den en venn av ham som sa. På spørsmål om hvorfor han valgte legeyrket framfor musikken, svarer han liketil:

Oluf Dimitri Røe (foto: Privat bilde).
Oluf Dimitri Røe (foto: Privat bilde).
Jeg har alltid vært interessert i både medisin og musikk.

Så tenkte jeg at musikk kan jeg ha som hobby, men det går ikke an å være hobby-lege.

Dermed ble det medisinerstudiet.

I Sølvsuper forteller han om sitt liv som både lege og musiker. Han har hatt sitt virke på Mykonos, i Kaotokeino og i Trondheim (nå ved kreftavdelingen på St. Olavs Hospital), og vet mye om kulturelle særtrekk som både skiller oss og binder oss sammen som mennesker.

-I Hellas er det helt greit å være temperamentsfull og vise følelser, men her i Norge blir det ofte betegnet som noe negativt. I Finnmark var det mer som i Hellas. Samene er langt mer spontane. Der fikk vi venner på et øyeblikk, sier han til programleder Miriam Wicklund.

Programleder er Miriam Wicklund og er tidligere sendt i NRK P1 Sølvsuper 28. januar i år.