Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. september 2004 kl 20.55 Bokbadet

Lars Saabye Christensens noveller

Lars Saabye Christensen er aktuell med novellesamlingen
Lars Saabye Christensen er aktuell med novellesamlingen "Oscar Wildes heis". I kveld er han gjest i Bokbadet (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
At Lars Saabye Christensen er de gode historienes mann er ingen hemmelighet, og i "Oscar Wildes heis" deler han tolv av dem med oss. Anne Grosvold har møtt forfatteren i Bokbadet på Rockefeller i Oslo.

I 2002 mottok Lars Saabye Christensen Nordisk Råds Litteraturpris for mesterverket "Halvbroren". I fjor kom "Maskeblomstfamilien", og i år er det altså tid for en samling noveller.

"Oscar Wildes heis" er Saabye Christensens 34. bok i et imponerende vekselbruk mellom romaner, dikt og noveller. – Etter to romaner krydde disse novellene ut av en sprekk i veggen, rett over skrivebordet. Tiden var inne, sier forfatteren.

"Oscar Wildes heis"
I novellesamlingen møter vi gutten som er lenket til rullestolen, og drømmer om et rasende opprør, en fantastisk historie om tvillingene som skal spille firhendig piano, men som hater hverandre og ikke vil annet enn å ødelegge for hverandre, vi møter flyttefolkene som knuser et flygel i fylla, det er den sanndrømte asylsøkergutten som deporteres, det er morderens høflige sønn, den lille piken som håper at flyet hun er om bord i skal styrte og vi blir med når den feirede forfatteren skal skru sammen en Ikea-stol, samt bekjentskap med den grå ektemannen som kaster seg ut i løgn og utroskap.

Løgn og sannhet
Saabye Christensen er opptatt av løgn og sannhet. I det samme man begynner å fortelle, begynner man også å lyve, ifølge forfatteren. Løgnen krever med andre ord fantasi.

– Løgnen har mange nivåer, fra Ibsen til å snike på trikken. Men løgnens kjerne er likevel den samme. Løgnen gjør mennesker til et middel for å oppnå et mål. I tittelnovellen i "Oscar Wildes heis" tar jeg for meg en grunnleggende og på alle måter banal løgner, en kalkulert og patetisk løgner, og det var herlig å skrive ham inn i et hjørne, det vil si en heis, sier Lars Saabye Christensen.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78