Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. april 2000 kl 21.00 En gang var vi krigere

En gang var vi krigere (t)


NRK2 fredag 28. april kl 21.00
En gang var vi krigere

Samlivsaction fra New Zealand

I sentrum for denne usedvanlig sterke og rystende newzealandske filmen står familien Heke som er etterkommere av urbefolkningen maoriene. De lever i et miljø preget av store sosiale problemer. Faren er arbeidsløs, alkoholisert og voldelig, men kona forsøker å holde familien sammen.

Maorifolket på New Zealand er blitt en urban underklasse som mangler kultur, identitet og håp. Familien Heke stammer fra dette folket. \"En gang var vi krigere\" er et tøft urbant drama om en familie i oppløsning.

Jake Heke (Temuera Morrison) er den lokale pubens helt. Han er karismatisk, sjarmerende, rå og brå. I det ene øyeblikket synger han kjærlighetssanger til sin kone Beth (Rena Owen), og i det neste banker han henne helseløs.

Jake inviterer ofte venner hjem. Festene er ville og varer til langt på natt. Den øvrige familien tas det ikke hensyn til. På tross av Jakes dyriske adferd er det helt tydelig at Beth, etter 18 års ekteskap, er like tiltrukket av sin mann. Den stolte Beth prøver å holde familien sammen, men sønnene søker heller brorskap i ungdomsgjenger. Festing og slåssing blir daglig kost. Men en grusom hendelse får Beth til å innse at noe drastisk må gjøres om familien skal reddes.

Prisbelønt
\"En gang var vi krigere\" har høstet priser på en rekke filmfestivaler, blant annet i Venezia, Montreal, Toronto og Durban. Norsk kino- og filmfond gav også filmen sin anbefaling: \"En
gang var vi krigere er en film som med sterke virkemidler skildrer en maori-families liv i en ghetto i det moderne New Zealand. Filmen knytter maori-familiens problemer til identitet, sosial posisjon og deres gamle krigerkultur. Således kan filmen ses på som en vid og tankevekkende samlivsaction med elementer som både kan karakteriseres som sosialrealisme og melodrama. Filmens styrke ligger i at den har en fortellende kraft som gjør filmen lett tilgjengelig og effektiv i formidlingen av et vanskelig og viktig tema.\"

NRK2 fredag kl 21.00

Bilde
Temuera Morrison som den brutale Jake og Rena Owen som han tapre kone Beth i den sterke og gripende filmen \"En gang var vi krigere\".

Film - innkjøpt
Produksjonsland: New Zealand
Originaltittel: Once Were Warriors
Regi: Lee Tamahori
Med bl.a. Rene Owen og Temuera Morrison
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41