Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. august 2004 kl 20.10 Paradis

Sirkus og frihetskamp

- For meg er frihet å kunne gjøre det jeg vil, forteller Line Vittrup fra Danmark i kveldens Paradis. (Foto: Leif Nybom/SVT)
- For meg er frihet å kunne gjøre det jeg vil, forteller Line Vittrup fra Danmark i kveldens Paradis. (Foto: Leif Nybom/SVT)
- Spotlighten, publikum og reising. Det er frihet for meg, forteller sirkusakrobaten Line Vittrup fra Danmark. I kveld møter vi henne og Aitor Badaia, frihetsforkjemper og fotballentusiast fra Baskerland.

Den danske sirkusprinsessen Line Vittrup tilbringer sommeren i en sirkusvogn på Sveriges kronglete veier, og føler seg fri. – Jeg er fri fordi jeg har min egen opptreden, forteller Line. – Jeg bestemmer selv hvordan den skal se ut, og hvilket sirkus jeg skal opptre med.

Elsker å reise
Det første året Line var sirkusartist hadde hun ikke en gang tid til å gå i begravelser fordi "the show must og on". Men når hun er hjemme i Danmark blir hun rastløs. Hun elsker å reise, og lengter hele tiden etter friheten, og dagdrømmer om alle landene hun har lyst til å besøke og opptre i.

Ønsker selvstendighet
Etter at terrororganisasjonen ETA ble etablert på 1950-tallet har nærmere 800 mennesker mistet livet i blodige attentat i Baskerland nord i Spania. På fotballbanen i Baskerlands største by, Bilbao, handler det like mye om kamp for selvstendighet som kamp om ballen. Kun spillere som er født i Baskerland eller flyttet dit tidlig i livet får spille på hjemmelaget Athlétic Bilbao.

- Det handler ikke om rasisme, understreker Aitor Badaia. – Det er en filosofi laget har. Det er noe som gjør oss spesielle, og slik det er i dag ser vi ingen grunn til å forandre på det. Det er rett og slett en måte å styrke moralen blant spillerne på, forteller han. Halvparten av innbyggerne i Baskerland støtter idéen om selvstendighet for regionen.

Paradis blir med Aitor før, under og etter en kamp med laget. – En av tingene som karakteriserer oss mennesker er friheten og kampen for å kunne ta egne valg, samtidig som vi må lære å respektere andre og deres valg, sier Aitor.

Om Paradis
I den svenske dokumentarserien "Paradis" ser vi verden både med egne og andres øyne. Hvert program består av to reportasjer som forteller to parallelle historier med samme tema - én fra Sverige og én fra et annet land. Felles for de i alt tolv programmene er at de handler om menneskers grunnleggende behov.

Innkjøpt magasinprogram fra SVT (2003)
Programleder: Li Skarin
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252