Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. november 2004 kl 22.30 Klangen av Paris: Jazz

Jazzens europeiske hovedstad

Bugge Wesseltoft og Dee Dee Bridgewater føres sammen av NRK og programleder Per Arne Glorvigen i andre del av Klangen av Paris. (Foto: Erik Hannemann)
Bugge Wesseltoft og Dee Dee Bridgewater føres sammen av NRK og programleder Per Arne Glorvigen i andre del av Klangen av Paris. (Foto: Erik Hannemann)
Både Dee Dee Bridgewater og Bugge Wesseltoft gjør stor suksess i Paris, jazzens europeiske hovedstad. Mens den amerikanske sangerinnen er en superstjerne innen jazz, har nordmannen fått status som en av sjangerens fornyere. Programleder Per Arne Glorvigen fører de to musikerne sammen, og tar oss samtidig med på en reise gjennom jazzens historie i Paris.

Det var de amerikanske svarte soldatene som tok med seg jazzen til Europa under første verdenskrig. I Frankrike ble musikkformen snart et viktig symbol på frihet og menneskerettigheter, og helt siden 1920-tallet har mange svarte, amerikanske musikere bosatt seg i Paris. En av dem er Dee Dee Bridgewater, som forteller at hun fikk større frihet som kunstner i Paris enn i hjemlandet.

Om Klangen av Paris
Kan barokk og hip hop smelte sammen? Kan ny og gammel jazz møtes? Hva blir resultatet når Mari Boines joik forenes med Cheb Mamis algeriske rai-musikk? Og hvordan fremstår operaskikkelsen Carmen når Randi Stene synger henne på DJen Emmanuel Santarromanas digitale musikk?

Svarene gis i Klangen av Paris som viser hvordan den franske hovedstaden er et møtested for musikere fra ulike genre og kulturer. Per Arne Glorvigen fra Dovre har bodd i Paris i 16 år, og leder oss gjennom de fire programmene. Glorvigen spiller selv bandonion, et argentinsk trekkspillinstrument.

Egenprodusert musikkserie fra NRK Kultur i fire deler
Programleder: Per Arne Glorvigen
Prosjektleder: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252