Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. juli 2005 kl 20.55 Auschwitz

Et liv i overflod


For fangene var Auschwitz et helvete på jord, men blant SS-personell var leiren regnet som en svært attraktiv arbeidsplass. De hadde en overflod av mat og drikke, og det var vanlig praksis å forsyne seg av eiendelene som ble tatt fra de ankomne fangene.

Mens deres landsmenn døde på slagmarken på Vestfronten, og jødene ble gasset i hjel med stadig økende effektivitet rundt dem, hadde personellet i Auschwitz gode dager. Da nye gasskamre og krematorier ble åpnet våren 1943, økte drapskapasiteten drastisk. Det innebar at leiren ble oversvømt av enorme mengder med verdisaker som ingen holdt egentlig kontroll med.

Eldorado
Bare et steinkast fra gasskamrene lå et leirområde som ble kalt "Canada". Her ble konfiskerte eiendeler sortert før videresending til Tyskland. Dette var den mest ettertraktede arbeidsplassen i leiren, for stikk i strid med naziledelsens ordrer forsynte personellet seg i stor stil av klær, gull, smykker, penger og andre verdisaker.

For fangene var "Canada" den arbeidsplassen i Auschwitz der sjansen for overlevelse var størst. Der hadde de tilgang på mat og drikke, og de ble ikke mishandlet.

De fleste av fangene som jobbet i "Canada", var kvinner, og det skjedde at kjærlighetsforhold utviklet seg blant innsatte og voktere. I kveldens program forteller den slovakiske jøden Helena Citrónová om da en SS-offiser i "Canada" ble forelsket i henne. Selv følte hun bare hat til å begynne med, men det endret seg – ikke minst da han reddet livet til hennes søster, som seinere ankom leiren.

Vi får også høre om bordellet som ble åpnet i Auschwitz i 1943, og om Joseph Mengeles grusomme eksperimenter.

Jødeaksjon i Danmark
Kveldens episode handler dessuten om hvordan enkelte land motsatte seg deportasjonen av jøder til Hitlers konsentrasjonsleire. Vi får høre historien om da Georg Ferdinand Duckwitz, som var tysk diplomat i Danmark, sørget for at landets jødiske samfunn ble advart om at jødene skulle arresteres og sendes til Tyskland natten til 1. oktober 1943. Det resulterte i en storstilt redningsaksjon der 6000 danske jøder ble hjulpet over grensen til Sverige.

Om serien
I år er det 60 år siden utryddelsesleiren Auschwitz i Polen ble frigjort. Leiren er blitt det sterkeste og mest uhyggelige symbolet på historiens største folkemord. Her ble minst 1,1 millioner mennesker, hvorav en million jøder, systematisk myrdet i løpet av fire og et halvt år.

BBCs serie på seks episoder gir den til nå kanskje mest sammenhengende og omfattende skildringen av leiren. Serien er skrevet og produsert av Laurence Rees, som arbeider i BBCs historieredaksjon og tidligere har stått bak flere prisbelønte serier.

Serien tar oss med langs "ondskapens sti", fra Auschwitz ble opprettet som et oppbevaringssted for polske politiske fanger til leiren ble utviklet til en effektiv drapsfabrikk. Til slutt får vi gjenoppleve frigjøringen da Den røde armé inntok leiren 27. januar 1945.

Nye vitnesbyrd fra overlevende og overgripere, og omfattende arkivmateriale, er flettet sammen med dramatiserte rekonstruksjoner av avgjørende øyeblikk i dødsleirens historie. Ved hjelp av avansert grafisk teknologi er bygningene og rommene i Auschwitz-Birkenau rekonstruert med fotografisk nøyaktighet. Serien er resultat av over tre års research og medvirkning fra noen av verdens fremste eksperter på annen verdenskrig.

Programmet er sendt tidligere

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Auschwitz: The Nazis & the "Final Solution"
Produksjon: BBC (2005)
Manus og regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer