Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. september 2007 kl 19.30 Schrödingers katt

Sau og monster

Eivind Grimsby Haarr (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Eivind Grimsby Haarr (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I ukas "Katta" skal vi høre mer om sauenæringen, og vi skal jakte på en monsterøgle.

Den norske sauen er blitt større, tyngre og veldig mye dummere. Dette skyldes en helt bevisst satsing fra sauenæringa. Aldri før har sauen vært et så enkelt bytte for bjørnen, og aldri før har så mange sau og lam blitt tatt av rovdyr. Er det riktig av næringa å skylde på rovdyra, når de selv er ansvarlige for å avle fram en sau som er ute av stand til å forsvare seg mot angrep?

Før hadde vi en lang rekke forskjellige saueraser som var tilpasset de dalene, fjellene, klimaet og farene som preget det området de levde i. I dag tihører flesteparten av sauene den samme rasen – norsk kvit sau. Dette er en blandingsrase, en miks av de gamle norske sauerasene, iblandet raser fra andre steder i verden. Norsk kvit sau får mange lam, og kvaliteten på ull og kjøtt er god. Det man ikke har fokusert på, er evnen til å unnslippe rovdyr.

Jakten på en monsterøgle
En øgle på størrelse med en buss og med tenner så store som slangeagurker; paleontologen Jørn Hurum fant knokler av urtidsdyret pliosaurus på Svalbard i fjor sommer. Det var knokler som tydet på at resten av dyret lå begravd like under overflata.

I år var det klart for en storstilt utgraving. Håpet var å finne et komplett skjelett av kjempeøgla, monsteret som regjerte verdenshavene for 150 milllioner år siden.
Årets utgraving innviet Svalbard som forskningsfelt for øgler fra juratiden. Det har lenge vært kjent at det finnes knokler på øygruppa, men den systematiske letinga etter skjeletter har først startet de siste årene. Erfaringer tydet på at bevaringsforholdene var spesielt gode i dette området. Derfor var forventningene ekstra store da skjelettet av verdens største rovdyr noensinne, skulle graves fram.

Schrödingers katt fulgte utgravingen fra dag til dag, og i kveld kan du se hvor mye øglegraverne fant.

Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no