Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 21. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: Apollo 11 - reisen til månen

Mennene på månen

Neil Armstrong var den første mannen på månen. (Foto: BBC)
Neil Armstrong var den første mannen på månen. (Foto: BBC)
Denne dokumentaren viser et portrett av de tre nøkkelfigurene i amerikansk romfartshistorie, Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins som var mannskapet på Apollo 11 under den første månelandingen. Herrene hadde svært forskjellige personligheter, men likevel gjennomførte de den spesielle den reisen sammen og står igjen med en ting felles: "They missed the whole thing."

Mannskapet på Apollo 11, som ble satt sammen ved en tilfeldighet, var tre ulike mennesketyper. Hovedkommandør Neil Armstrong var en stille mann som bidro lite i forsamlinger. Buzz Aldrin var i motsetning til Armstrong aldri redd for å si hva han mente. Tredjemann, Michael Collins, var en sosial og velutdannet testpilot i militæret, med sans for fine viner og gode bøker. Han skal ved en senere anledning ha uttalt at de tre astronautene var å regne som fremmede for hverandre, dog vennligsinnede fremmede.

Romfartsrefleksjoner
Året er 1969. Hovedkommandør Neil Armstrong er i ferd med å fly romskipet ned på Månens overflate. Dette har aldri vært gjort før, ikke en gang med en ubemannet modul, ikke en gang som en tørrprøve. Det er bokstavelig talt en reise inn i det ukjente. Bakkemannskapet på Jorden har laget en plan for å avbryte månelandingen hvis det oppstår problemer i denne fasen. Likevel vet Armstrong, som befinner seg en liten evighet fra Jorden, at det er han som hovedkommandør det står på når alt kommer til alt.

Nedstigningen går ikke knirkefritt. Alarmer går, det buldrer i steiner og Armstrong kjører nesten romskipet tomt for drivstoff i jakten på et trygt landingssted.

Armstrong har cirka 15 minutter alene på månens overflate, før Aldrin kommer ut etter ham. I mellomtiden sitter Collins alene igjen i romkabinen, og funderer på hva han skal gjøre hvis kollegene aldri kommer tilbake.

Dramatiske øyeblikk
Det oppstår mer dramatikk da astronautene skal returnere til romskipets hovedmodul og en vital del av oppstigningsmotoren brekker. Verden sitter som på nåler, og Nixon har forberedt en sørgetale i tilfelle oppdraget feiler. Takket være en pennespiss slipper presidenten å holde denne talen.

Collins føler for å kysse sine astronautkolleger når romskipet er på vei tilbake til Jorden. "De vennligsinnede fremmede" fullfører den lange reisen, og tilbringer en måned i isolasjon sammen som en sikkerhetskarantene for at de ikke skal ha brakt med seg ukjente månebasiller.

"We missed the whole thing"
Når de tre herrene endelig er tilbake i hverdagen, opplever de nesegrus beundring. Hele verden har fulgt med på deres fullføring av oppdraget gjennom farer og triumfer på ferden. Og mens Buzz Aldrin ser TV-bildene som har knyttet en million mennesker sammen foran tv-skjermen i et av historiens viktigste øyeblikk, oppsummerer han det hele nøktern: "We missed the whole thing."Britisk dokumentar
Originaltittel: Moonshot – The Flight of Apollon 11
Produsert av BBC (2008)
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900