Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. november 2003 kl 17.30 Styrk live

Aktiv dødshjelp

Hvem skal bestemme når vi skal dø? spør programleder Styrk Fjærtoft Trondsen i søndagens
Hvem skal bestemme når vi skal dø? spør programleder Styrk Fjærtoft Trondsen i søndagens "Styrk live" (Foto: NRK)
Har mennesker rett til å bestemme selv når de skal leve og når de skal dø? Gjester er Stein og Bettina Husebø som begge er leger. Stein Husebø gav aktiv dødshjelp til en av sine pasienter i 1992.

I 1992 fortalte Stein Husebø i et tv-intervju at han hadde gitt en av sine kreftpasienter aktiv dødshjelp. Det vil han ikke gjenta i dag.

– Jeg er ikke for legalisering av aktiv dødshjelp. Hvorfor skal en lege få en pistol i hånden og plikt til å ta livet av alvorlig syke mennesker? Fokus på nærhet og kjærlighet i helsevesenet har blitt mye sterkere nå enn da jeg valgte å ta livet av min pasient. Derfor tror jeg i større grad på mulighetene for en verdig og naturlig avslutning på livet, sier han.

Bettina er opptatt av at det er et privilegium å få dele de siste, kanskje viktigste dagene i en persons liv. Leger skal være som engler den siste tiden av et liv, mener hun.

Legene tok feil
I tillegg kommer musiker Svein Gundersen. Legene mente at livet hans ikke var verdt å redde, han ville i beste fall leve som en grønnsak i rullestol. Slik gikk det ikke. I dag er han anerkjent musiker og har fått to barn.

Hva vil skje i fremtiden når det blir stadig flere eldre som lever lenger? Vil det være noen som har tid til å vise omsorg? Hvem skal bestemme når vi skal dø? spør programleder Styrk Fjærtoft Trondsen.

Om serien
Styrk Fjærtoft Trondsen fortsetter med 16 nye "Styrk live" hver søndag utover høsten. I det direktesendte talkshowet har gjestene til felles at de har selvopplevde fortellinger, altså erfaringer fra eget liv de lar oss få del i.

Styrk snakker med ulike mennesker om de store spørsmålene i livet, og lover også denne sesongen et medspillende publikum, sterke tema og mye interaktivitet. Hvert program tar for seg et tema, og gjestenes ulike historier kan gi oss nye innfallsvinkler til egen undring.

Chatting
Som tidligere sendes "Styrk live Nachspiel" på NRK 2 med chatting og interaktiv deltakelse fra seerne. Yasmin Syed er chatvert, og hver søndag stiller hun med ny chatgjest som svarer på sms fra seerne. Gjesten kan for eksempel ha spesiell kompetanse eller erfaring som bidrar i samtalen Styrk har hatt i sin sending.

Styrk
Programleder Styrk Fjærtoft Trondsen (34) har lang fartstid i NRK. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet jobbet han i Ungdomsredaksjonen i NRK Fjernsynet, hvor han ledet programmer som "VVP" og "Diskuteket". Siden har han blant annet jobbet i NRK Telemark som programleder i radio og fjernsyn. Nå har han hele høsten foran seg med "Styrk Live".

Egenprodusert, direktesendt talkshow fra NRK Fakta
Programleder Styrk Fjærtoft Trondsen
Prosjektleder Marion Klaseie tlf. 916 65 820
Pressekontakt Elisabeth Burø, tlf: 23 04 98 32