Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 80-tallet: 1981

Året vi fikk Gro


Musiker Espen Beranek Holm, tv-underholder Jon Skolmen og homosakforkjemper Karen-Christine Friele leder oss gjennom året 1981.

I 1981 fikk vi vår første kvinnelige statsminister, og dermed også de første legendariske debattene mellom Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Norge slo England i fotball for første gang, men i Melodi Grand Prix gikk det verre – dette var ett av årene da Norge fikk null poeng.

Espen Beranek Holm debuterte som musiker i 1981, med hitlåta "Dra til hælvete". Jon Skolmen var en av Norges fremste tv-underholdere, og Karen-Christine Friele, også kjent som Kim Friele, arbeidet for de homofiles rettigheter. I 1981 vant hun en stor seier: Homofile ble lovbeskyttet mot diskriminering.

Om "Tilbake til"
I ti programmer byr NRK på nostalgiske og underholdende tilbakeblikk på årene 1980 til 1989, et tiår som i stor grad var med på å forme nordmenns identitet. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på det aktuelle året.

"Tilbake til" byr på klipp fra NRKs rikholdige arkiv og også nye intervjuer, og vi er innom alt fra tv-underholdning og barne-TV, sport og musikk, til store innenrikspolitiske og internasjonale begivenheter.

Blant menneskene vi møter i serien er Jon Skolmen som kaster lys over året 1981, Helge Jordal som gjorde braksuksess med spillefilmen "Orions belte" i 1985 og Erik Solheim som i 1987 gjorde sin inntreden i norsk offentlighet i stram strikkegenser da han ble valgt som SV-leder.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2006)
Intervjuere: Marta Breen og Per Sundnes
Prosjektleder: Ales Ree
Kontaktadresse presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no