Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 27. august 2003 kl 23.05 Hvite tenner

I krig og kjærlighet

Millat og Irie havner til køys sammen. (Foto: Channel 4)
Millat og Irie havner til køys sammen. (Foto: Channel 4)
Magid Iqbal kommer tilbake til England fra Bangladesh, men foreldrene vender ham en kald skulder. Tvillingbroren Millat har militante tendenser, men Irie er fortsatt like forelsket i ham.

Episoden starter denne gang i 1945. Archie Jones fører en fange som kalles "Djevelen av Dachau" langt ut i skogen. Han gjør seg klar til å skyte, men bommer med vilje. "Djevelen" kaster et takknemlig blikk mot Archie før han løper av gårde.

Det er 1992 og Magid vender tilbake fra Bangladesh. Han ønsker å jobbe med forskeren Marcus Chalfen, men foreldrene setter seg helt imot det og nekter å se ham. Dermed drar Magid for å bo hos familien Chalfen.

Marcus jobber med det topphemmelige prosjektet "FutureMouse", eller "fremtidsmusen", og Magid er fascinert. Marcus forteller så at hans gamle mentor har lovet å komme på presentasjonen av "FutureMouse". Denne mentoren skal vise seg å vekke vonde minner hos Archie Jones.

Skumle planer
Millat blir stadig mer militant og bor nå i en Kevin treningsleir. Han får i oppdrag fra lederen, Broder Ibrahim, å stoppe Marcus Chalfen og hans bestialske forskning. Magid lover å gi Millat billett til presentasjonen, uvitende om at tvillingbroren planlegger å møte opp med en pistol i lomma.

Kjærlighetsforvirring
Irie oppsøker Millat lanseringsdagen, og de ender i senga sammen. Etterpå kjefter han på Irie og ber henne om å få på seg fillene. Irie blir opprørt og rømmer for å møte broren hans, Magid, i stedet.

Om serien
Denne sprudlende serien forteller historien om tre familier som bor i Willesden, en bydel i London. Livene deres – både fortid og nåtid – veves sammen på en høyst fornøyelig måte over tre tiår i det moderne Storbritannia. I sentrum står det noe usannsynlige vennskapet mellom Archie Jones og Samad Iqbal.

Historien starter i 1974 med et gjensyn mellom krigskameratene Archie og Samad. Archie står ved et veiskille, og møtet med Samad bringer tilbake vonde minner fra krigen. Archie bestemmer seg derfor for å gjøre slutt på alt. Men ikke engang sitt eget selvmord får han helt stell på… Livet til den tidligere akademikeren Samad har heller ikke gått helt som planlagt. Uansett er livene deres uløselig knyttet til hverandre.

Denne serien er basert på den prisbelønte debutboken til Zadie Smith som nylig ble utgitt på norsk. Det dreier seg om identitet, tilhørighet, rase og religion – alt fortalt på en original og morsom måte, med en ekte smak av London.

Britisk dramaserie
Originaltittel: White Teeth
Produksjon: Company Pictures for Channel 4
Regi: Julian Jarrold
Manus: Simon Burke
I noen av rollene: Om Puri, Phil Davis, Naomi Harris, Archie Panjabi, Charlie Creed-Miles, Mona Hammond.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364,