Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. juli 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Innstengt gård mellom brattfjell

FamilienTysdal: Reidun og Kjell med barna Marta og Ragnhild (Foto: Bjørn Baltzersen)
FamilienTysdal: Reidun og Kjell med barna Marta og Ragnhild (Foto: Bjørn Baltzersen)
"Jeg satt på kontoret og så hvordan hendene mine visnet vekk. Jeg måtte gjøre noe annet", sier mannen som den gangen het Kjell Michelsen og bodde i Stavanger. Han kom over en gård som var til salgs, en fraflyttet, veiløs gård.

Gården lå i enden av et tretten kilometer langt vann i Hjelmeland kommune i Ryfylke. Han dro dit og så på det, kona lot seg overtale og de brøt opp og flyttet.

Skiftet navn
Noe av det første den nye bonden i Trodla-Tysdal gjorde, var å skifte navn – til Kjell Tysdal. Skulle han først begynne på et nytt liv, så skulle det synes. Etterpå tok han fatt på gården. Han la inn vann, bygde kraftverk og brøt opp 50 mål jord. Så kjøpte han utegående sauer, godt over hundre lammesauer. Dermed satt han som bonde på gården som går for å være den mest avsidesliggende som fremdeles er i drift i Rogaland.

Barn i skolepliktig alder
Kona tok seg arbeid i kommunesenteret, og nøyde seg med å bli fraktet til og fra gården i helgene, med båten som husbonden hadde skaffet seg. Etter hvert så både en og to jenter dagens lys. Nå er de kommet i skolepliktig alder, og skoleveien går over vannet, med faren som skipper. Og jentene fra Trodla-Tysdal trives på hjemstedet, selv om de er alene mesteparten av tiden. Om ikke annet så har de selskap av dyrene, både de som hører til gården og de som kommer utenfra. Sist sommer har ikke bare gjeterhunden, men også et koppelam og en rødrevunge vært lekekameratene deres.

Trolsk natur
Naturen omkring Trodla-Tysdal er spesiell. Landskapet er like trolsk som navnet. Derfor trekker området friluftsfolk til seg. I mer enn hundre år har Trodla-Tysdal vært turiststasjon, og etter at Kjell Tysdal overtok, har han bygd en stor overnattingshytte med små anneks inne mellom klippeblokkene. Middagsmat til trøtte vandringsmenn blir det også en råd med, og den skal være hjemmelaget – lammestek fra egen avl eller laks og ørret fra Tysdalsvannet, gjerne servert i gammelstova fra 1700-tallet. Ofte er han også med fjellvandrerne på tur, og forteller historier både fra egen gård og fra de mange veiløse gårene langs vannet og innover i dalene. Kjell Tysdal bærer arven fra en forgangen tid videre.

Om serien
I seks programmer har Oddgeir Bruaset presentert seerne for mennesker som har slått seg ned milevis utenfor allfarvei – på et skjær i havet, på en fjellhylle eller i en veiløs avkrok langt ute i villmarken. Dette har de gjort fordi de ønsker det, ikke fordi de må. De mener de får mer ut av livet ved å leve på en fredelig plett i enkle kår enn å stresse i en bygate i kamp med klokka.

- Målet med serien er å gi et innblikk i hvordan livet til disse menneskene arter seg, hvilke tanker de gjør seg og hvilke holdninger de har. Kanskje har de til og med et viktig budskap å formidle, sier programskaperen Oddgeir Bruaset.

Serien er en reprise fra 2003.


Egenprodusert reportasjeserie fra NRK Møre og Romsdal
Programansvarlig Oddgeir Bruaset
Pressekontakt Sidsel Linden, tlf: 23 04 98 41