Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. desember 2013 kl 22.40 Dagens dokumentar: Munchs mødre

Kvinnene bak Edvard Munch


- En kunstner må ha en kvinne som til alle tider står bak, og på samme tid viser veien frem, sa Edvard Munch. Denne dokumentaren gir et bilde av Munchs mor og tante som hver på sin måte var viktige for malerens utvikling, både som menneske og kunstner.

I sin fortelling om Edvard Munch trekker regissør Lars Ejnar Rasmussen fram morens kjærlighet og tantens skapende sinn og hengivenhet.

Munchs mor, Laura Cathrine Munch, døde av tæring da Edvard var fem år, og hennes søster, Karen Bjølstad, tok over ansvaret for sin lille nevø og hans fire søsken. Helt til "tante Karens" død i 1931 beholdt hun og nevøen et varmt og nært vennskap. Hun forstod tidlig Munchs begavelse og satt flere ganger modell for hans malerier, blant annet «Det syke barn» (1885-86) og «Vår» (1889).

Den hyppige brevvekslingen dem i mellom gir et unikt innblikk i Munchs egne tanker og opplevelser, og disse brevene legger grunnlaget for filmen. I brevene kommenterte Munch de store hendelsene i sitt liv og karriere, som morens død, kunstnerkallet, sykdom og dødsfall i familien.

Medvirkende:
Edvard Munch (8 år): Sondre Heidenberg Brevig
Edvard Munch (som voksen): Lars Sæther
Inger Munch: Gunni Jorfald Johnsen
Karen Bjølstad (Tante Karen) 60 år: Wenche Steigård
Laura Chatrine Munch: Ellen Røhr-Staff
Christian Munch: Morten Milde.

No. Dokumentar
I rollene:
Regi: Lars Ejnar Rasmussen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 2304 7000