Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. august 2010 kl 18.30 Det kongelige slott

På innsiden av slottet


Er Stockholms slott vakkert eller stygt? Skal det være rødbrunt eller gult? Meningene er mange, og i kveldens dokumentar får vi følge med på en rundtur i det store slottet.

Arkitekter, eksperter og mennesker som har slottet som sin daglige arbeidsplass, forteller historien om det eldste og største kongelige slottet i Europa. Vi blir geleidet gjennom de mange, vakre salene, og får en tur med opp på slottsloftet for å se når flaggene heises i morgengryningen. Vi tar også turen ut på gata for å høre hva folket mener om kongefamiliens residens.

Da den gamle slottsborgen "Tre Kronor" brant ned i 1697, fikk Nicodemus Tessin oppdraget å tegne et nytt slott. Han og sønnen, Tessin den yngre, var inspirert av italiensk arkitektur og barokkstilen som var moderne på denne tiden. Carl Hårleman som siden gjennomførte store deler av byggingen av slottet, tilføyde innslag av rokokko, inspirert av fransk arkitektur.

Fordi slottet gradvis har vokst fram til sin nåværende form over en tidsperiode på hundrevis av år, består det av mange stilarter. Dagens kongefamilie har også satt sitt preg på deler av innredningen.

Sendt tidligere.

Svensk dokumentar
Produsert av SVT (2009)
Originaltittel: Kungens koja
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , 23 04 40 79/91 16 47 16
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
Publikumssevice