Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. juli 2002 kl 18.30 Herfra til evigheten: Afrika skritt for skritt

Går fra Cape Town til Jerusalem

Sandnes-gutten Harald Bøhn (t.h.) skal gå tvers gjennom hele Afrika. Fotograf Jon Anton Brekne (t.v.) og Kjell Erik Moen går med ham fra Swaziland til kysten av Mocambique (Foto: Endre Vestvik, NRK)
Sandnes-gutten Harald Bøhn (t.h.) skal gå tvers gjennom hele Afrika. Fotograf Jon Anton Brekne (t.v.) og Kjell Erik Moen går med ham fra Swaziland til kysten av Mocambique (Foto: Endre Vestvik, NRK)
Harald Bøhn (24) fra Sandnes har lagt ut på sitt livs prosjekt. På sine to bein skal han gå hele Afrika på langs. Han startet i Cape Town i Sør-Afrika for to år siden. Om tre til fire år regner han med å være fremme i Jerusalem. Harald Bøhn går fra Cape Town til Jerusalem fordi ”Gud har sagt han skal gjøre det”.

- Hver meter skal jeg gå, sverger Harald Bøhn. - Sier jeg ja til en bil-”lift” eller jukser med å ta buss et stykke, da svikter jeg oppdraget mitt.

Unggutten fra sørvest-landet påstår at det er Gud som har sagt han skal gå gjennom Afrika, og hvis Gud har sagt det, så vil ikke Harald være den som sier nei.

Kjell Erik Moen og fotograf Jon Anton Brekne følger med Harald et stykke av veien –nærmere bestemt rundt 12 mil fra Swaziland til Maputo i Mocambique. En god tur for programskaperne, men en liten spasertur for Harald selv. Han regner med å ha gått rundt 1200 mil før han kan vandre over Oljebjerget og inn i Jerusalem.

En fascinerende reise
Moen og Brekne gir et bilde av en fascinerende ung mann, men også av en fascinerende reise. Vi blir med til det lille kongeriket Swaziland, hvor kongen hvert år velger seg en ny jomfru til hustru, og til borgerkrigsherjede Mocambique, hvor fortiden som portugisisk koloni fortsatt preger hele landet. Hovedstaden Maputo var en gang Afrikas perle, like strålende vakker som Lisboa. Den forslitte, herjede byen den er i dag forteller det meste om Afrikas tragiske historie, og om de gamle kolonimaktenes svik.

Vi blir med Harald Bøhn noen dager på marsjen, møter menneskene han treffer og tankene han lever med – som ensom nordmann i Afrikas beintøffe virkelighet.

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlige: Kjell Erik Moen (programleder) og Jon Anton Brekne (fotograf)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83