Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. april 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Krig og fred

Palin i det gjenfødte Europa

Michael Palin åpner døra til det nye Europa i øst i sin siste programserie.(Foto: Basil Pao)
Michael Palin åpner døra til det nye Europa i øst i sin siste programserie.(Foto: Basil Pao)
Bli med globetrotteren Michael Palin på nye eventyr! I sitt siste reisebrev er han mye nærmere hjemlandet enn i tidligere serier. Likevel er reisen full av uventede, eksotiske og fornøyelige opplevelser. Det nye, åpne Europa i øst er målet for den sjarmerende tv-favoritten denne gang.

Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren Michael Palin har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Høye seertall og mengder med tv-priser har ført til at "Palin-effekten" er blitt et begrep blant turoperatørene.

Tradisjon og omveltning
Også "Michael Palins nye Europa", den sjuende og foreløpig siste serien i rekken, ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst. Nesten åtte millioner briter fulgte premieren, og den tilhørende boka gikk rett til topps på bestselgerlistene. Så spørs det om norske tv-seere vil revurdere sommerens reiseplaner, når de nå blir bedre kjent med våre europeiske naboland i øst gjennom sju spennende, timelange episoder.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Serien gjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Nært og eksotisk
Til sammen skal Palin ha besøkt rundt 85 land i sine serier. Mens han tidligere har utforsket fjell, ørken og andre utilgjengelige steder veldig langt hjemmefra, drar han denne gang til et tjuetalls til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa – deriblant Balkan og de tidligere østblokklandene.

Han oppdager snart at disse landene har minst like mye å by på i form av ukjente og fascinerende opplevelser som mer fjerntliggende reisemål. Mange av dem er nye som nasjoner, men særdeles rike på kultur og historie. Hva som har skjedd siden jernteppet revnet på slutten av 80-tallet er også et naturlig hovedtema i serien.

Fra fjell til sjø
Michael Palin starter reisen høyt oppe i de julianske alper i Slovenia, på grensen mot Italia, før han reiser gjennom Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene.

Han reiser med damplokomotiv i Polen, feirer sommersolverv sammen med det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, er med på kamelbryting i Tyrkia og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Program 1: Krig og fred
Michael Palin reiser fra fjellene i Slovenia og ned til Dalmatinerkysten og Split i Kroatia. Han prøver å få svar på hvor viktig nasjonalismen er i disse nyetablerte nasjonene. Fra paradisøya Hvar drar han til Medjugorje i Bosnia.

Følgene av Balkankrigen og Jugoslavias oppløsning er et hovedtema når Michael drar til Mostar, Sarajevo og Beograd. I Bosnia og Kroatia møter han filmfolk og musikere før han drar videre med båt til Albania.

Fakta om Michael Palin
Skuespiller, forfatter og programleder
Født 5. mai 1943 i Broomhill, Sheffield, England
Gift med Helen Gibbins siden 1966, 3 barn
Tidligere reisedokumentarer: Around the world in 80 days (1989), Pole to Pole (1992), Full Circle (1997), Hemingway Adventure (1999), Sahara (2002), Himalaya (2004)

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer