Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. januar 2013 kl 20.15 Tore på sporet

Bar på en mørk fortid


I over 50 år har Njaal Djurhuus (71) ordnet opp for rusmisbrukere og andre på gaten i Oslo. Selv fortalte han ingen om sitt eget store savn.

Njaal Djuurhus kom sammen med kona Erna til Norge og Oslo fra Færøyene i begynnelsen av 1960-årene. De hadde blitt med i Frelsesarmeen og skulle ut for å jobbe. De kunne velge mellom Storbritannia og Norge. For Njaal var valget da klart, det måtte bli Norge.

Skotsk soldat
Njaal ble født i Torshavn i 1941. Da han var 9 år, fikk han vite at faren var en skotsk soldat som hadde vært på Færøyene under andre verdenskrig. Samtidig fikk han beskjed om ikke å spørre mer om faren. Dette løftet holdt Njaal, selv om savnet av en far pinte ham hele tiden.

Først da hans mor var blitt gammel, fant han en dag et svart-hvittbilde av en ung soldat i fotoalbumet hennes. Under sto navnet "James MacKay", og moren innrømmet at dette var Njaals far.

Til tross for mye leting klarte Njaal aldri å finne spor etter ham, og ga opp letingen.

Njaals barn så imidlertid hvor mye dette pinte faren deres, og derfor skrev datteren Helena til Tore på Sporet.

Om serien
Tore på sporet gikk på tv første gang våren 1996, og har vært en av NRKs største tv-suksesser. 17 år etter er Tore fortsatt på jakt etter forsvunnet slekt og familie.

NRK Tyholt
Programleder: Tore Strømøy
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske,tlf: 41506747.
TV- seere bes hendvende seg til Publikumsservice, 815 65 900.