Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 30. juli 2000 kl 20.05 Profil: Roald Dahl (1916-1990)

Profil: Roald Dahl (1916-1990) (t)

NRK2 søndag 30. juli kl 20.05
Profil: Roald Dahl (1916- 1990)

Forfatter ved en tilfeldighet

Som flyger ble Roald Dahl såret under krigen, og ble liggende lenge på sykehus. Han hadde ingen planer om å bli forfatter, men for å få tiden til å gå skrev han ned noen notater. C.S. Forester leste disse, og oppmuntret Dahl til å fortsette å skrive.

Roald Dahl er forfatteren bak barnebøker som \"Charlie og sjokoladefabrikken\", \"Onkel Oswald\", \"Verdens største fersken\" , \"Danny og den store fasanjakten\" og \"Matilda\". Han har også skrevet historier for voksne, blant annet \"Someone like You\".

Roald Dahls første bok var \"The Gremlins\" (1943), som var skrevet for Walt Disney og senere ble en populær film. Han skrev flere filmmanuskripter, blant annet \"You Only Live Twice\" (1967) og \"Chitty Chitty Bang Bang\" (1968).

Elsket av barna
Dahls forfatterskap appellerte til den mer morbide siden av barns fantasi. Kritikerne fant historiene hans \"mørke\", \"ødeleggende\" og \"syke\", men barn elsket dem.
Forståsegpåere prøvde å forby bøkene hans på bibliotekene og skolene, men barna fortsatte å lese dem. Det gjør de stadig.

Norsk herkomst
Programmet forteller historien om hva det var som gjorde Roald Dahl til en stor forfatter.
Familien var av norsk herkomst, men bosatt i Wales. Dette gjorde at familien ofte følte seg som outsidere. For Roald og hans tre søstre var morens høytlesning av H.C. Andersens eventyr et høydepunkt hver kveld.
Vi blir også med på besøk i Roald Dahls dikterhytte, med sine rare innretninger, ting og remedier, og vi møter hans kone og datter.
I motgang var Dahl alltid optimistisk og hans forfatterskap vitner om stor tro på viktigheten av humor som kampmiddel i livskriser.

NRK2 søndag kl 20.05
Tidligere sendt 31.1.99

Innkjøpt dokumentar (britisk)
NVC Arts, regi Donald Sturrock
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83