Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. september 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Ut i naturen: Magasin

Naturens drama

Når polarlomvien er tre uker gamle gjør de sin livs første flytur – ut til havet.
 (Foto: Asgeir Helgestad)
Når polarlomvien er tre uker gamle gjør de sin livs første flytur – ut til havet. (Foto: Asgeir Helgestad)
Det blir dramatikk på liv og død i kveldens magasinutgave av ”Ut i Naturen”. I Svalbards mektige og vakre villmark skal vi ta del i en av sommerens mest dramatiske skuer - lomvislippet.

Når ungene til polarlomvien er tre uker gamle, gjør de sin livs første flytur – ut til havet - en flytur som også kan ende på land, i revekjeften eller i måkemagen. Det er ingen tvil om at dette er årets store festmåltid for rovviltet, og valpene til polarreven har en ubekymret tid foran seg, fylt av lek og lærdom.

Like ubekymret har ikke polarmåkens unger grunn til å være. De er som revevalpene i stor grad fostret opp på egg og unger fra de andre fuglene i fjellet, men for måken kan det få en dødelig konsekvens. Arktis og et av verdens rikeste havområder, Barentshavet, er ikke så rent som vi kunne ønske. Hos polarmåker resulterer dette blant annet i at PCB hoper seg opp i fuglekroppen og fettreservene. Når fuglene går til hekking, forbrennes dette fettet uten at giftene forsvinner. Tvert i mot hoper de seg opp i hjernen slik at fuglene dør. Problemet er særlig stort på Bjørnøya, men er også registrert sør på Svalbard.

Kan hende mister man sympatien med polarmåken etter kveldens bilder, men det er uansett et tankekors at vi mennesker står på toppen av næringskjeden sammen med måken, og at vi spiser maten fra det samme havet.

Egenprodusert naturprogram
Programledere: Trond Berg og Kari Toft
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53

Bilde (to motiv)
Når polarlomvien er tre uker gamle gjør de sin livs første flytur – ut til havet.
(Foto: Asgeir Helgestad)