Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. januar 2001 kl 20.10 Unge, dynamiske og utbrente

Unge, dynamiske og utbrente (t)

NRK2 onsdag 10. januar kl 20.10
Unge, dynamiske og utbrente

Høy pris for framgang

Med millioner i potten lokker IT-, reklame- og finansbransjen til seg unge entusiaster som er sultne på suksess. Tempoet er hektisk og engasjementet grenseløst. Arbeidet blir en livsstil, og skillet mellom arbeid og fritid utviskes. 18-20 timers arbeidsdag er ikke uvanlig. Men mange får betale en høy pris for veien til framgang.

Kveldens svenske dokumentar setter søkelyset på de tre mest lukrative, kreative og hensynsløse IT-stedene: Stockholm, New York og Silicon Valley. Gjennom datamaskinene kommuniserer IT-selskapene globalt. Det stilles strenge krav til tilgjengelighet, helst hele døgnet.

- Ingen klarer å jobbe 20 timer i døgnet, men vil man være med på leken, får man tåle steken. Man får være med så lenge det går, sier Johan Staël von Holstein.

Han er en av eierne av IT-selskapet Icon Medialab, der målet er å bli best i verden og å være et av de fem største selskapene i bransjen. Men for å nå dit gjelder det ikke å brenne ut medarbeiderne.

Lyktes, men ble utbrent
Vi møter også 35 år gamle Torbjörn Levin, som arbeidet som framgangsrik entreprenør. Prestisje og penger drev ham oppover karrierestigen. Venner og kjæreste ble ofret på veien. Han lyktes til slutt, men prisen ble for høy. Han ble utbrent, fikk akutt panikkangst og ble slått ut i tre måneder.

- Selv om dataen var slått av, hørte jeg hele tiden en metallisk pling, pling, pling - du har ny post, sier Levin Han har klart å komme seg ut av krisen, men må fortsatt jobbe for å mestre stress.

NRK2 onsdag kl 20.10

Svensk produksjon fra SVT
Ved Cecilia Zadig og Anna Trane
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no, tlf. 23048123

Bilde
35 år gamle Torbjörn Levin var en framgangsrik entreprenør, drevet av prestisje og penger. En dag ble han rammet av panikkangst og slått ut i tre måneder. (Foto: Bengt Jagerskog/SVT).