Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. mars 2008 kl 19.55 Faktor: Hitler, Stalin og lille Anja

Anjas liv med Hitler og Stalin

Hitler, Stalin og lille Anja: Anja Øverdahl fra Trondheim har skrevet sin egen høyst personlige krigshistorie. Den begynner i Krakow for 68 år siden. (Foto: NRK)
Hitler, Stalin og lille Anja: Anja Øverdahl fra Trondheim har skrevet sin egen høyst personlige krigshistorie. Den begynner i Krakow for 68 år siden. (Foto: NRK)
Anja Dembitzer var 7 år da tyskerne angrep Polen i september 1939. Den jødiske jenta flyktet fra Hitler og rett i Stalins favn. På mirakuløst vis overlevde hun krigen. Nå har Anja levd mer enn halve livet i Trondheim og heter Øverdahl. På ny legger hun ut på en reise – til barndommens rike, 75 år gammel.

Anjas krigsreise begynte i Krakow 1. september 1939. Barn skulle evakueres fra de største polske byene før tyskerne hærtok dem. Raskt ble den vestlige delen av Polen okkupert, og flukten måtte foregå mot øst. Men der møtte Anja og foreldrene hennes Den Røde Arme, og de ble stilt overfor et umulig valg.

Retur Polen
Seks år senere kommer Anja tilbake til Polen sammen med moren. I mellomtiden har den lille familien vært i arbeidsleir i Sibir og levd under kummerlige forhold i Kasakhstan. Hva som har skjedd med venner og slektninger i hjembyen Krakow, vet de ingenting om.

Polsk antisemittisme
Sjokkert får de vite at nesten alle nære slektninger har forsvunnet i nazistenes utryddelsesleire. De erfarer også at antisemittismen i Polen lever videre, på tross av at tyskerne er borte. Hjemvendte jøder som vil ha leilighetene sine tilbake, risikerer å bli slått i hjel. 13-åringen Anja lengter tilbake Kasakhstan.

Skrift fra et barnesinn
I dag skriver Anja Øverdahl sin egen høyst personlige krigshistorie. Gjennom skriveprosessen møter hun igjen seg selv som den jødiske jentungen Anja Dembitzer. Vi blir med på en reise inn i Anjas manuskript, en reise som fører oss til Sibir og Kasakhstan og langt inn i et barnesinn.

Dokumentar fra Faktaredaksjonen, Program riks, Trøndelag
Programansvarlig: Dag Hermansen, mob 977 13640
Prosjektleder: Henning Skjæret, mob 950 31931 henning.skjæret@nrk.no
Redaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 47 81 54 58 oddbjorn.rosnes@nrk.no
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57 steinar.dahl@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no