Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. januar 2012 kl 22.30 Reinsdyr, gull og julenissen


Roald Amundsen var i Nome mange ganger. Hundekjøreren Seppala og hunden hans, Balto, reddet en hel by fra difteri.

Roald Amundsen har satt spor etter seg også i Nome. Amundsen og mannskapet hans var de første som klarte å seile gjennom Nordvestpassasjen i 1906, og etter dette var Amundsen i Nome en rekke ganger. Han var der først etter Maud–ekspedisjonen, etter det mislykkede forsøket på å nå Nordpolen med fly og da han landet med luftskipet "Norge" i 1926.

En annen og mindre kjent mann som har preget den lille byen, er Leonard Seppala. Han ble superkjendis i hele USA da han i 1925 var med på å redde hele byen Nome fra en difteriepidemi sammen med hunden Balto. Balto har gått inn i historien som verdens største hundehelt, og har fått sin egen statue i Central Park. Hundeløpet Idiarot er holdt til minne om Seppala og de andre hundekjørerne som reddet hele byen med å bringe medisin til de syke.

Om serien
I 1898 samlet det seg en gruppe med norske pionerer i Alta, og sammen dro de til Alaska med dampskipet Manitoban. Her skulle de redde gullgravere fra sultedøden og gi eskimoene et nytt levebrød.

Ved Nome fant de gull, og mange av dem ble millionærer. En av pionerene reddet byen fra en difteriepidemi. Det årlige hundeløpet Iditarod er arrangert til minne om denne nordmannen. Det største minnet om Manitoban-ekspedisjonen lever imidlertid i den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf.

Roy Andersen har skrevet den Bragepris-nominerte boka "Redningsmenn og lykkejegere – norske pionerer i Alaska", der han forteller om bakgrunnen for ekspedisjonen og hvordan det skulle gå med pionerene som dro fra hus og hjem for å hjelpe andre. Denne serien er basert på boka, og forfatteren selv har laget manus.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2010)
Regi: Steinar Hybertsen
Produksjon: Shybert Productions
Presseansvarlig:Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41 50 67 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900