Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. august 2003 kl 20.25 Faktor: Faktor: Jailhouse Rock

Musikk i fengsel og frihet

Bente Johansen og Ulla Andersen spiller sammen i rockeband (Foto: Ellen Aanesen, NRK)
Bente Johansen og Ulla Andersen spiller sammen i rockeband (Foto: Ellen Aanesen, NRK)
For 12 år siden kom musikkterapeut Venja Ruud Nilsen til Bredtvedt fengsel for å ha konsert for de innsatte damene med bandet sitt. Nå leder hun prosjektet "Musikk i fengsel og frihet" der kvinner både innenfor og utenfor murene spiller sammen.

I dag er prosjektet et fristed for både innsatte og løslatte. Innenfor fengselet fungerer det som en del av skoletilbudet, mens det er en del av ettervernet på utsiden.

Musikk redder liv
I kveldens "Faktor" blir vi med Venja på øving inne på Bredtvedt. Bente Østensen trår til på el-gitar, mens Ulla Andersen trakterer bassgitaren. – Bassen er sjelen min, forsikrer Ulla og klemmer instrumentet inntil seg. – Bassen er elskeren din, flirer Bente. Hun forteller at spillingen i bandet har reddet livet hennes forrige gang hun var løslatt. Om noen dager skal hun løslates igjen.

Selvrespekt
- Jeg vil gi damene et tilbud så de kan leve, sier Venja. – Jeg er ikke truende, for jeg kan aldri ta fra dem noe. Jeg kan bare gi dem positive ting, og muligheten til å øve seg på ærlighet og selvrespekt. Musikken bidrar til å gi deltakerne i bandet et meningsfullt liv.

Noe av det viktigste bandet gir damene, er et rusfritt nettverk. Venja sier at hun aldri avviser noen, men hun skiller konsekvent mellom rusete og nykterne. Dersom noen kommer ruset på øving, må de spille i en annen gruppe spesielt for de som ruser seg – helt til de blir nykterne igjen.

Bro til livet utenfor
Venja understreker at musikkprosjektet er nyskapende fordi damene møter samme prosjektleder både i og utenfor fengselet. Slik skal musikken bli en bro til livet utenfor fengselet for de innsatte. Når damene på Bredtvedt løslates og sendes ut med alt de eier i plastsekker og uten et ordentlig sted å bo, er spillingen i bandet et av de få holdepunktene de har.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Innkjøpt dokumentar
Programskaper: Ellen Aanesen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252